Suu Kyi bekrefter presidentambisjoner

Opposisjonsleder Aung San Suu Kyi bekrefter at hun har langsiktige ambisjoner om å bli president i Myanmar.

I et intervju med BBC tirsdag fikk hun blant annet spørsmål om hun, etter det planlagte valget i 2015, har ambisjoner om å kunne lede landet og sitt folk.

– Ja, det vil jeg dersom jeg kan lede dem på rette måten, svarte hun.

Suu Kyi ankom Storbritannia, sitt andre hjemland tirsdag, for første gang på 24 år, etter først å ha besøkt Sveits, så Norge og Irland.

Tirsdag var også den myanmarske opposisjonslederens 67-årsdag, noe som ble behørig feiret med sang og gratulasjoner da hun talte på velrenommerte London School of Economics.

– Det er folk som dere som har gitt meg styrke til å fortsette, sa en rørt Suu Kyi.

Sønn i Oxford

Etter en hektisk rundreise i Europa skal hun nå slappe av noen dager i sitt gamle hjemland hjemme hos sin yngste sønn Kim.

Men før det skal hun innom universitetsbyen Oxford, der hun i mange år bodde med familien. Her ble utnevnt til æresdoktor ved Oxford University.

Suu Kyi forlot Storbritannia og familien i 1988 for å kjempe for demokratiet i Myanmar. I løpet av de siste 20 årene satt hun i husarrest i til sammen 15 år. Først i november 2010 ble hun endelig løslatt. Tidligere i år ble hun valgt inn i den myanmarske nasjonalforsamlingen.

Reformpakke

Tirsdag varslet Myanmars president Thein Sein «en andre runde av reformer». Reformpakken er ment å stimulere til vekst i det svært fattige landet.

– I sitt første år ved makten arbeidet regjeringen hardt for politiske reformer og nasjonal forsoning, sa Thein Sein i en fjernsynsoverført tale.

– Vi vil fortsatt jobbe for nasjonal forsoning, nasjonal fred og for et rettssamfunn der borgerne er trygge, men i år arbeider vi også med en annen reformrunde, som fokuserer spesielt på utviklingen av landet, sa han.

Thein Sein, som tok over makten for 15 måneder siden, understreker at regjeringen vil vurdere å redusere statens rolle på flere områder deriblant telekommunikasjon, elektrisitet, energi, utdannelse, helse og finansspørsmål.

– Men privatisering betyr ikke at vi vil stykke opp alle disse områdene og selge dem, la han til. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2