sudan-au-arab-F - Sudan ber naboer om hjelp i Sør-Sudan-strid

Sudan har bedt Den afrikanske union (AU) og Den arabiske liga om støtte etter at Sør-Sudan gikk inn i det nordsudanske området Heglig sist uke.

Regjeringen i Khartoum har sendt formelle forespørsler til ligaen og AUs fred- og sikkerhetsråd og ber de to instansene «diskutere Sør-Sudans aggresjon mot Heglig-området», opplyser det sudanske utenriksdepartementet tirsdag kveld.

AU uttrykte forrige uke bekymring over Sør-Sudans okkupasjon av oljeområdet og ba om at landet trekker tilbake sine styrker umiddelbart. AU ba også begge parter i konflikten om å utvise selvbeherskelse.

Sudan og Sør-Sudan undertegnet en fredsavtale i 2005 som banet vei for at Sør-Sudan i fjor kunne erklære seg som en selvstendig nasjon.

Men de siste dagene har de to landene beveget seg nærmere og nærmere en ny væpnet konflikt. Bakom ligger en langvarig strid om fordeling av tidligere felles oljeressurser og hvor grensa skal gå. Sørsudanske styrker gikk i forrige uke inn i Heglig, mens Sudan svarte med å bombe oljeinstallasjoner i sør.

Både FN, USA og EU har kritisert at sørsudanske styrker gikk inn i nord. Samtidig har de fordømt Sudans bombing i sør. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2