Straw: – Olje spilte en rolle i løslatelse av libyer

Olje- og handelsavtaler hadde en sentral rolle i løslatelsen av den Lockerbie-dømte libyeren Abdel Basset al-Megrahi, sier den britiske justisministeren Jack Straw.

Straw hadde en løslatelse oppe til vurdering allerede i 2007, og i et intervju med avisen Daily Telegraph forteller justisministeren at britiske olje- og handelsinteresser var en viktig faktor allerede den gang.

57 år gamle Abdel Basset Megrahi ble utlevert av britiske myndigheter 20. august etter å ha sonet åtte år av en dom på 27 år. Megrahi lider av uhelbredelig kreft, hvilket ble oppgitt som årsak til løslatelsen.

Libyeren ble dømt for drap på alle de 259 om bord i jumbojetflyet som ble sprengt i lufta over den skotske småbyen Lockerbie den 21. desember 1988.

Han ble også dømt for drap på elleve mennesker som omkom på bakken.

Kritikken førte til at statsminister Gordon Brown tidligere denne uken måtte erklære at «det ikke var noen konspirasjon, ingen dekkoperasjon og ingen oljeavtaler».

Dokumentene fra avtalen med Libya, som ble offentliggjort denne uken, viser at Jack Straw opprinnelig ønsket at en fangeutveksling ikke skulle inkludere Megrahi, men at han senere ga etter for libysk press.

Den tidligere utenriksministeren skiftet mening etter at BP hadde advart mot at britiske oljeinteresser kunne bli skadelidende om Megrahi ble utelatt fra avtalen.

– Ja, det var en veldig stor del og det beklager jeg ikke. Libya var en røverstat som vi ønsket å bringe tilbake i folden, og det medførte en handelsavtale der en avtale med BP fulgte i kjølvannet, erkjenner Straw.

Libya inngikk en oljeavtale med BP i januar 2008 verdt 900 millioner dollar, drøye 5,4 milliarder kroner.

En talsmann for BP vedgår at selskapet uttrykte bekymring for stillstanden i fangeavtalen, men nekter for at Megrahi ble nevnt. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2