Stor skepsis om Darfur-avtale

Sudan og opprørsgruppa JEM har undertegnet en prinsippavtale om fredsforhandlinger for Darfur. Men eksperter tviler på om avtalen betyr slutten på den blodige konflikten.

– Dette kan bli en gjentakelse av avtalen i 2006 som også ble inngått mellom regjeringen og bare en av bevegelsene, sier direktør Gunnar Sørbø ved Christian Michelsens institutt til NTB.

– Dette er egentlig bare en godviljeserklæring, og det er lite innhold i den til å gå videre, sier han.

Avtalen, som tirsdag ble undertegnet i Doha med Qatar som mekler, er foreløpig og har som mål å åpne veien for mulige fredsforhandlinger. Den innebærer også enighet om fangeutveksling og beskyttelse av flyktninger.

Spørsmålet om utveksling av fanger var det vanskeligste og holdt på å føre forhandlingene av sporet. Forhandlingene har vart en uke og støttes av FN, Den afrikanske union (AU) og Den arabiske liga.

– Jeg er svært optimistisk ettersom begge sider har bestemt seg for å gjøre slutt på konflikten, sa Qatars statsminister sjeik Hamad bin Jassem al-Thani etter at avtalen var undertegnet.

Men Sørbø sier at JEM bare er en av en rekke opprørsbevegelser i Darfur. Da den forrige avtalen ble undertegnet i 2006, var det med den største av dem, SLA, og JEM nektet å være med. JEM iverksatte i stedet i fjor et spektakulært angrep på Sudans hovedstad Khartoum. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2