Jens Stoltenberg under en pressekonferanse i NATO-hovedkvarteret. Foto: Francois Walschaerts/Reuters/NTB scanpix
Jens Stoltenberg under en pressekonferanse i NATO-hovedkvarteret. Foto: Francois Walschaerts/Reuters/NTB scanpix

Stoltenberg: – Situasjonen i Hormuzstredet er urovekkende

– Det er en alvorlig situasjon. Det er viktig å bidra til å unngå ytterligere opptrapping, sier NATOs generalsekretær.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier situasjonen i Hormuzstredet, der Irans Revolusjonsgarde har oppbrakt et svenskeid tankskip, er urovekkende.

– Det er en alvorlig situasjon. Det er viktig å bidra til å unngå ytterligere opptrapping, og få til nedbygging av spenningene, sier NATO-sjefen til NTB.

– USA har gjort det klart at de er beredt til å samtale med Iran, det er bra. Det viktige er å få ned spenningen i området, fortsetter han.

Stoltenberg understreker at tryggheten for skipsfarten i området er avgjørende for NATO-landene, og ikke minst Norge. Han forteller at saken ble drøftet på NATOs forsvarsministermøte i juni.

– Alle allierte er bekymret

– Det er ingen NATO-operasjon i området, men NATO-land er der, sier han.

Det dreier seg ifølge Stoltenberg om USA og Storbritannia, sammen med flere andre NATO-land.

NATO fordømte i en uttalelse lørdag den iranske oppbringingen av to tankskip i Hormuzstredet dagen før. Det ene av de to skipene fikk seile etter kort tid, mens det andre, et svenskeid, britiskregistrert tankskip, er tatt i arrest.

– NATO støtter alle diplomatiske forsøk på å løse situasjonen. Alle allierte er bekymret over Irans destabiliserende aktiviteter, heter det i uttalelsen som er lagt ut på Twitter. (NTB)

Mer innhold fra TV 2