NATOMØTE: Spanias statsminister Pedro Sanchez og Jens Stoltenberg møtes i Madrid mandag for å snakke om veien videre. Foto: YVES HERMAN / NTB.
NATOMØTE: Spanias statsminister Pedro Sanchez og Jens Stoltenberg møtes i Madrid mandag for å snakke om veien videre. Foto: YVES HERMAN / NTB.
Nato om Russlands eskalering:

Stoltenberg: – Prisen blir målt i blod

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier alliansen har tatt mange tøffe beslutninger for å hjelpe Ukraina til å forsvare seg ytterligere.

Russlands nylige eskalering i krigføringen mot Ukraina har skapt sterke reaksjoner fra generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg.

På et møte i Madrid mandag formiddag adresserer han den pressede situasjonen.

– Vi har gjort tøffe beslutninger på en rekke problemer, sier Stoltenberg innledningsvis på pressekonferansen.

Putin har gjort to feil

Generalsekretæren sier Nato har tatt flere grep den siste tiden med økt støtte til Ukraina, styrkingen av forsvar i Europa, og sier at Sverige og Finland kan bli Nato-medlemmer innenfor kort tid.

Først velger Stoltenberg å adresse Russlands eskalering av krigføringen mot Ukraina.

– President Putin har gjort to store strategiske feil da han invaderte Ukraina i februar dette året, sier Stoltenberg.

Den første var å undervurdere den ukrainske kamplysten til å forsvare landet sitt, og den andre var å undervurdere støtten som Nato og andre allierte har utvist til Ukraina.

– Han trodde han kunne vinne over Ukraina på noen dager, men ni måneder senere fortsetter han å støte på flere tilbakeslag.

Advarer mot å undervurdere Russland

Russlands nylige tilbaketrekking av soldatene i Kherson-regionen er et godt eksempel på de siste russiske problemene på slagmarken.

– Men det vil være en stor feil å undervurdere Russland, legger Stoltenberg til.

Han er tydelig på at Russland er villige til å ofre store tap for å påføre stor skade mot det ukrainske folket.

– Jeg har sett droneangrep som treffer ukrainske byer, sivile og kritisk infrastruktur. Derfor må vi være forberedt på å støtte Ukraina i lang tid fremover, sier Stoltenberg.

Noe han sier kommer med en høy pris å betale.

– Prisen vi betaler som Nato-allierte blir målt i penger, mens prisen som Ukraina betaler blir målt i blod.

Stoltenberg om veien videre

Nato har også sett en økende kinesisk innsats for å kontrollere kritiske infrastruktur, forsyningskjeder og viktige industrisektorer.

– Vi kan ikke gi autoritære regimer en mulighet til å utnytte våre sårbarheter og undergrave oss, sier Stoltenberg.

Nato-sjefen kommenterer også Sverige og Finlands Nato-søknadene og sier prosessen nærmer seg ferdigstilt.

– Finland og Sverige har levert på sine lovnader. De er sterke partnere i den samlede kampen mot terrorisme, så tiden er kommet for å fullføre prosessen og ønske dem velkommen som fullverdige medlemmer av Nato, sier Stoltenberg og blir møtt med stor applause fra publikum.

– Dette vil gjøre alliansen sterkere og folket tryggere, legger han til.

Tror det var et uhell

Et rakettangrep i forrige uke førte til at to mennesker mistet livet i en polsk landsby nærme grensen til Ukraina, noe som først skapte stor uro i Europa.

Stoltenberg har i etterkant uttalt at foreløpige undersøkelser tilsier at det trolig var et uhell, og legger ikke skylden på Ukraina.

President Zelenskyj hevder at de ikke vet hva som skjedde.

– Jeg vet ikke, vi vet ikke, verden vet ikke. Men jeg er sikker på at det var en russisk rakett, og jeg er sikker på at vi skjøt fra vårt luftvernsystem, sa han torsdag i forrige uke.

Dette vet vi om eksplosjonen i Polen

Tirsdag ettermiddag ble en polsk landsby nær grensen til Ukraina truffet av en rakett, og to sivile mistet livet. Dette vet vi om saken:

Selve hendelsen

* To polske menn ble drept i eksplosjonen som skjedde da en rakett traff landbyen Przewodow sørøst i Polen, rundt 6 kilometer fra grensen til Ukraina.

* Ifølge polske myndigheter fant eksplosjonen sted klokken 15.40 lokal tid. Raketten skal ha truffet et lokalt korntørkeanlegg, i nærheten av en skole.

* På samme tid som raketten traff Polen, skjøt Russland raketter mot sivil infrastruktur i Ukraina, deriblant byen Lviv, som ligger nær den polske grensen.

* Det var mistanke om at Russland avfyrte raketten som slo ned i Polen, men onsdag har Nato og vestlige ledere sagt at det mest sannsynlig var en ulykke fra ukrainsk hold.

* En våpenekspert ved det franske forskningsinstituttet Sivrice sa at missilet som traff den polske landsbyen, var av typen 5V55. Disse blir brukt av det ukrainske forsvaret.

Konsekvenser

* Eksplosjonen skapte tidlig frykt for at Polen, som ble innlemmet i forsvarsalliansen Nato i 1999, skulle bli dratt inn i konflikten mellom Russland og Ukraina.

* Polen er beskyttet av Nato-paktens artikkel 5. Den sier at et angrep på ett medlemsland er et angrep på hele alliansen, noe som forplikter de øvrige medlemslandene til å slå tilbake i fellesskap.

* Nato bekreftet onsdag at Polen ikke vil be om at artikkel 4 utløses. Den utløses når et Nato-land mener deres sikkerhet, politiske uavhengighet eller territorielle integritet er truet.

* I kjølvannet av eksplosjonen hevet Polen den militære beredskapen. I tillegg kalte de den russiske ambassadøren i Polen inn på teppet for en «detaljert forklaring».

Kan være et uhell

* Nato-sjef Jens Stoltenberg sier foreløpige undersøkelser viser at det trolig var en ukrainsk luftvernrakett som ble avfyrt for å skyte ned russiske raketter, som forårsaket eksplosjonen.

* Stoltenberg er tydelig på at han ikke legger skylden på Ukraina, og at det er ingenting som tyder på at det var et var resultatet av et overlagt angrep.

* Også Polen har konkludert med at eksplosjonen tirsdag trolig var et uhell og ikke et bevisst angrep. Det sa landets president Andrzej Duda.

* Flere andre vestlige ledere, deriblant USAs president Joe Biden, har uttalt at raketten mest sannsynlig var avfyrt fra ukrainsk side. Biden tar til orde for at saken etterforskes grundig.

Reaksjoner

* Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskrev tirsdag hendelsen som et «russisk rakettangrep mot kollektiv sikkerhet». Onsdag kalte han raketten for en «ektefølt erklæring fra Russland til G20-toppmøtet» da han holdt en videotale til verdenslederne samlet på G20-møtet i Indonesia.

* Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sa at det er en konspirasjonsteori at det var deres rakett som rammet Polen.

* Onsdag sa Oleksij Danilov i Ukrainas sikkerhets- og forsvarsråd at Ukraina vil ta del i etterforskningen av hendelsen og hevder å ha bevis for at Russland sto bak.

* Russland har nektet for å ha noe med eksplosjonen å gjøre. De har kalt hendelsen for en provokasjon.

* Vestlige ledere holdt et hastemøte på siden av G20-toppmøtet i Indonesia onsdag. Både Nato og G7 lover full støtte til Polens etterforskning av eksplosjonen.

Kilde: NTB.