TOPPMØTE: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus på Norges nasjonaldag. Foto: Nicholas Kamm / AFP
TOPPMØTE: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus på Norges nasjonaldag. Foto: Nicholas Kamm / AFP

Stoltenberg nekter å kommentere Trumps advarsel til Nord-Korea

President Donald Trump sier at Nord-Koreas leder Kim Jong-un får beholde makten dersom han legger med atomvåpnene. Hvis ikke kan Kim bli fjernet, advarer Trump.

USAs president Donald Trump møtte NATOs generalsrekretær Jens Stoltenberg i Det hvite hus på Norges nasjonaldag.

I et forsøk på å berolige Nord-Korea, avviste den amerikanske presidenten at den såkalte Libya-modellen for atomnedrustning vil gjelde for Nord-Korea.

– Kim vil få veldig sterk beskyttelse. Han kommer til å bli værende i sitt land og få drive sitt land. Hans land vil bli svært rikt, sa Trump.

Advarsel til Nord-Korea

Referansen til Libya, som blant annet har kommet fra Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton, har blitt betegnet som uheldig av flere eksperter. Libyas daværende leder Muammar Gaddafi overrasket en hel verden da han i 2003 kunngjorde at landet ville gi avkall på hele sitt program for masseødeleggelsesvåpen. Han inviterte også internasjonale inspektører til å sjekke at landet holdt løftet sitt.

Utspillet ble ansett som et forsøk på å komme ut av den internasjonale isolasjonen. Men i 2011 ble Gaddafi styrtet og drept i forbindelse med at Norge og andre NATO-land bombet Libya.

Trump sa noe slikt ikke ville skje med Kim, så lenge det kommende toppmøtet blir gjennomført og resulterer i at Kim legger ned atomvåpnene. Presidenten advaret samtidig om at hvis Nord-Korea ikke inngår avtale om atomnedrustning, kan det skape uante konsekvenser for Kim. Trump viste til det som skjedde med Gaddafi og sa:

– Den modellen vil finne sted hvis vi ikke får i stand til en avtale. Den libyske modellen er ikke en modell vi har hatt i tankene i det hele tatt når det gjelder Nord-Korea. I Libya ødela vi landet. Det fantes ingen avtale om å beholde Gaddafi. Vi gikk inn for å slå ham, sa Trump.

Presidenten sa at han «er villig til å gjøre mye» for å garantere for Kims sikkerhet.

– Den modellen kan finne sted hvis vi ikke oppnår en avtale, mest sannsynlig. Men hvis vi får i stand en avtale, tror jeg at Kim Jong-un vil bli svært, svært lykkelig, sa Trump.

Ville ikke kommentere Trumps Nord-Korea-utspill

I etterkant av møtet sa Jens Stoltenberg at det hadde vært et godt møte, der Trump ga uttrykk for støtte til arbeidet med å få på plass en avtale med Nord-Korea.

Generalsekretæren fikk også spørsmål fra TV 2 om hans tanker rundt Trumps advarsel til Nord-Korea. Etter en liten pause svarte Stoltenberg:

– Nå mener jeg alt fokuset bør være på å få til en forhandlet løsning. For å få til det er det viktig med maksimalt press mot Nord-Korea – politisk og diplomatisk press, men også økonomisk press. Derfor støtter NATO det presset, samtidig som vi støtter arbeidet for en forhandlet løsning.

– Snakket dere om Iran-avtalen?

– Ja, og der er det jo uenighet mellom NATO-allierte. Alle NATO-allierte er enige om at vi må hindre at Iran utvikler atomvåpen og stanse deres rakettprogrammer, men det er uenighet om Iran-avtalen er et egnet virkemiddel. Min oppgave er å bidra til at vi får en mest mulig samlet håndtering i NATO av den utfordringen Irans mulige atomvåpen representerer, sier Stoltenberg.

Vil ikke nedskalere militærøvelser

Under seansen med Stoltenberg kommenterte Trump også meldingene om at Nord-Korea skal ha truet med å avlyse det planlagte toppmøtet mellom han og Kim 12. juni.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skal en av grunnene være sterk misnøye med at USA og Sør-Korea nå holder den store militærøvelsen «Max Thunder» sammen.

Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Kye Gwan har også utelukket ensidig atomnedrustning og sagt USA også må ruste ned.

Det amerikanske forsvarsdepartementet svarte torsdag at USA ikke har noen planer om å nedskalere de felles militærøvelsene med Sør-Korea.

Tidligere samme dag uttalte Sør-Korea at landet vil kommunisere tett med både USA og Nord-Korea for å få i stand et vellykket møte mellom Trump og Kim.

– Neste trinn

Trump mener også at møtet vil gå sin gang.

– Ingenting har endret seg når det gjelder Nord-Korea, etter hva vi kjenner til. Vi har ikke hørt noe, sa Trump.

– Jeg tror vi sannsynligvis vil ha et veldig vellykket møte, men vi har ikke hørt noe. Vi leser bare ting sånn som dere, og vi har hørt diverse fra Sør-Korea, sa han videre.

Presidenten kom også med en kryptisk uttalelse om hva som vil skje dersom møtet ikke finner sted.

– Vi får se hva som skjer, hvis møtet finner sted, så finner det sted. Hvis ikke, så går vi videre til neste trinn, sa Trump.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2