Spennende oppgjør om presidentmakten i Iran

Spenningen stiger foran opptellingen etter første runde i presidentvalget i Iran. Iranerne har møtt mannjevnt opp for å avgjøre om president Mahmoud Ahmadinejad skal få fire nye år ved makten.

Det dannet seg lange køer foran valglokalene fredag morgen, og allerede en time etter at stemmegivningen kom i gang, ble det meldt om rekordhøyt frammøte. Samtidig kom de første klagene på uregelmessigheter ved valget.

Ahmadinejads fremste utfordrer, den moderate eksstatsminister Mir Hossein Mousavi, sa at hans observatører flere steder var blitt nektet adgang til valglokaler for å overvåke stemmegivningen. Han krevde at valgmyndighetene ordnet opp i dette straks.

Den 52 år gamle sittende presidenten kjemper for en ny fireårsperiode ved makten, med 67 år gamle Mousavi som sin farligste rival. To andre kandidater stilte også opp ved valget, men var ikke ventet å nå opp i toppstriden.

Spørsmålet er om de vil få så mange stemmer at verken Ahmadinejad eller Mousavi får stor nok oppslutning - minst 50 prosent av stemmene pluss én stemme - til å vinne i første valgomgang. I så fall går valget videre til en omgang nummer to, trolig 19. juni. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2