Spanske banker med rekordstore misligholdte lån

Størrelsen på misligholdte lån i spanske banker nådde et rekordhøyt nivå i juni. Verdiene på lån som står i fare for ikke å bli tilbakebetalt, passerte 1.200 milliarder kroner, viser nye tall.

Beløpet på 164 milliarder euro tilsvarer 9,42 prosent av spanske bankers samlede lån i juni. Med en oppgang fra 8,96 prosent i måneden før, er det den høyeste andelen misligholdte lån som et registrert siden den spanske sentralbanken begynte å registrere dataene i 1962.

Tallene er et tegn på at bekymringene for spansk økonomi øker mens spanjolene venter på en redningspakke på inntil 100 milliarder euro, eller 758 milliarder kroner. Landene i eurosonen ble i juni enige om å tilby den krisehjelpen til den spanske banksektoren.

Mesteparten av pengene er ventet å utbetales fra november og utover, men en reservepakke på 30 milliarder euro (rundt 220 milliarder kroner) skal gjøres tilgjengelig tidligere. Samtidig kutter regjeringen i Madrid statlige utgifter og øker skattene i forsøket på å minke det svulmende budsjettunderskuddet.

Spanias problemer skyldes en eiendomsboble som sprakk i 2007. Økonomisk tilbakegang og massearbeidsledighet har forsterket vanskene, og misligholdte lån har skapt trøbbel for mange banker. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2