Sosialdemokratisk seier i Montenegro

Det sosialdemokratiske partiet til tidligere statsminister Milo Djukanovic beholder makten i Montenegro etter valget til ny nasjonalforsamling søndag.

– Fra i morgen starter vi arbeidet med å danne en regjering som fortsetter å føre Montenegro langs veien mot europeiske integrasjon, og som skal bedre levekårene for hver montenegrinske borger, sa Djukanovic til sine tilhengere natt til mandag.

En uoffisiell opptelling ga Det demokratiske sosialistiske partiet til Djukanovic 45,6 prosent av stemmene. Det gir partiet 39 mandater i nasjonalforsamlingen på 81 seter, noe som tvinger partiet til å danne koalisjon med partiene til de etniske minoritetene. Opposisjonspartiet Demokratisk Front er langt etter med 23,8 prosent

Store økonomiske problemer, 20 prosent arbeidsløshet og anklager om korrupsjon har ikke skremt velgerne fra å gi Djukanovic-regjeringen seieren for tredje gang siden 2006. Han har nå styrt landet i 23 år, siden det var en del av Jugoslavia.

Opposisjonen nektet på forhånd for å tro på meningsmålingene som spådde seier for DPS, og kalte dem propaganda. Etter at det ble klart at han hadde vunnet, kalte opposisjonsleder Miodrag Lekic valget begynnelsen på slutten for Djukanovic.

Valget ble framskyndet med seks måneder av Djukanovic som håpet å tjene på at EU i juni åpnet for medlemskapsforhandlinger med Montenegro. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2