Søreide: Norske ansatte er evakuert ut av Afghanistan

Det danske forsvaret har evakuert en gruppe dansker og nordmenn fra Afghanistan, opplyser Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen.

MILLITÆRE FLYGNINGER: Kabuls internasjonale flyplass er nå åpen kun for militære flygninger. Natt til mandag bekreftet Danmark at det danske forsvaret har evakuert en gruppe dansker og nordmenn fra Afghanistan. Bildet er fra lørdag, dagen før Taliban gikk inn i Kabul. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB
MILLITÆRE FLYGNINGER: Kabuls internasjonale flyplass er nå åpen kun for militære flygninger. Natt til mandag bekreftet Danmark at det danske forsvaret har evakuert en gruppe dansker og nordmenn fra Afghanistan. Bildet er fra lørdag, dagen før Taliban gikk inn i Kabul. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB

Mandag morgen bekrefter utenriksminister Ine Eriksen Søreide overfor TV 2 at flere norske ansatte ved ambassaden i Kabul er evakuert ut av Afghanistan natt til mandag.

– Jeg kan bekrefte at vi i natt har fått evakuert ut norske ansatte, men vi er midt i en evakueringsoperasjon, så jeg ønsker ikke å gi noen ytterligere detaljer om det av hensyn til sikkerheten til dem det gjelder, sier Eriksen Søreide.

Hun beskriver situasjonen i Kabul og Afghanistan som uoversiktlig.

– Situasjonen i Kabul er nå uoversiktlig og kaotisk og det er lite bekreftet informasjon som kommer ut derfra, men vi jobber nå på spreng med å få evakuert de vi skal ha ut, sier hun.

Vellykket evakuering

Søndag kveld evakuerte det danske forsvaret en gruppe dansker og nordmenn fra Afghanistan,

– Jeg kan opplyse at det søndag kveld, under meget vanskelige forhold, lyktes det danske forsvaret å evakuere en gruppe dansker og nordmenn ut av Afghanistan. Jeg har på nåværende tidspunkt ikke ytterligere opplysninger om operasjonen, skrev Bramsen på Twitter natt til mandag.

Bramsen opplyser ikke hvor mange som er blitt evakuert.

Jobber på spreng

– Vi jobber nå på spreng med å få våre utstasjonerte og lokalt ansatte med sine familier ut av Kabul, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tidlig søndag kveld.

– Ambassaden vår er nå helt nedstengt og ikke lenger bemannet, sa hun på en pressekonferanse.

Talibans inntog i Kabul kommer samtidig som amerikanske og britiske styrker har ankommet flyplassen i byen for å bidra til evakuering av vestlige lands diplomater og borgere, samt en del lokalt ansatte.

Dansk beslutning

Bramsen sa sent søndag kveld at Danmark for noen dager siden besluttet å sende militærfly til Afghanistan.

– Danske militærfly er i området rundt Afghanistan. Situasjonen er meget alvorlig. Det er vanskelig å operere, men det er ytterst viktig for å kunne evakuere at de danske militærflyene er operative, sa Bramsen.

Flyplassen i Kabul er åpen kun for militærfly. Bramsen kunne ikke opplyse hvor mange danske fly det er snakk om eller hvilken type fly det er.

Av hensyn til sikkerhetssituasjonen kunne hun heller ikke oppgi hvor flyene befinner seg, og av samme årsak var det på det tidspunktet ukjent når danske ambassadeansatte, deres familier og lokalt ansatte afghanere kunne bli fløyet ut av landet.

USA firet søndag flagget på ambassaden

USA har sendt nesten alt personell til flyplassen, der amerikanske styrker overtar sikkerheten og flygekontrollen.

– I øyeblikket fullfører vi en rekke grep for å sikre flyplassen og tilrettelegge for trygg avreise for amerikansk og alliert personell fra Afghanistan via sivile og militære flygninger, heter det i en felles uttalelse fra forsvarsdepartementet og utenriksdepartementet i USA.

– Nesten alt personell fra ambassaden er flyttet til flyplassen, inkludert fungerende ambassadør Ross Wilson, som er i kontakt med utenriksminister Antony Blinken, sier en talsperson for amerikansk UD.

Uttalelsene kom natt til mandag, norsk tid, etter at Pentagon tidligere søndag hadde opplyst at USA sender ytterligere 1.000 soldater til Kabul for å hjelpe til med evakueringen på flyplassen. Til sammen vil det være 6.000 amerikanske soldater i Kabul i løpet av de neste 48 timene opplyste departementet.

Helikoptre har gått i skytteltrafikk fra ambassaden til flyplassen, og en rekke andre land jobber med å trekke sine folk ut av byen.