Artist og miljøaktivist Bob Geldof, som mener Norge bør lede an i klimakampen, og miljø  og utviklingsminister Erik Solheim møttes tidligere i høst på et møte i New York. Solheim mener det nå har kommet en rekke positive utspill i forbindelse med de pågende klimaforhandlingene. (Foto: Trond Viken / Utenriksdepartementet/Scanpix)
Artist og miljøaktivist Bob Geldof, som mener Norge bør lede an i klimakampen, og miljø og utviklingsminister Erik Solheim møttes tidligere i høst på et møte i New York. Solheim mener det nå har kommet en rekke positive utspill i forbindelse med de pågende klimaforhandlingene. (Foto: Trond Viken / Utenriksdepartementet/Scanpix)

Solheim: Positive utspill i klimaforhandlingene

Miljøminister Erik Solheim (SV) er glad for at Kina og India kommer med utspill som imøtegår noen av i-landenes krav i klimaforhandlingene.

Kompromissforslagene til de to asiatiske stormaktene er noe av det som gir mest håp om framgang i samtalene nå, mener Solheim.

Kina har åpnet for å gjøre sitt frivillige, nasjonale utslippsmål bindende gjennom et FN-vedtak. I tillegg har kineserne uttalt seg positivt om et indisk forslag som går ut på at også de store u-landenes klimautslipp må måles og rapporteres.

En forutsetning for kineserne er imidlertid at Kyoto-avtalen, som forplikter en rekke i-land til utslippskutt, må forlenges.

– Dette er den største utfordringen i forhandlingene nå. Vi må finne en løsning som er akseptabel både for u-landene og for Japan og andre land som er negative til å forlenge avtalen, sier Solheim til NTB.

Han mener det fortsatt er for tidlig å si om utspillene fra Kina og India er nok til at det vil bli oppnådd viktige framskritt på klimamøtet i den mexicanske badebyen Cancún. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2