FILMER: Julia Paievska, bedre kjent som Taira, ser seg i kamera og skrur av kamera. Videoene hennes ble smuglet ut av Mariupol. (Yuliia Paievska via AP)

Smuglet ut sjokkerende video fra Mariupol i tampong – så forsvant hun

Russiske soldater beslaglegger bilder og video som privatpersoner har med seg ut av okkuperte områder, men denne kvinnen var fast bestemt på å få med seg bevisene over hva hun bevitnet i Mariupol.

Julia «Taira» Paievska er en kjent og hyllet ukrainsk toppidrettsutøver fra den krigsherjede byen Mariupol. Siden 2018 har hun vært frivillig i saniteten i det ukrainske forsvaret.

Hun jobbet på militære sykehuset da byen ble beleiret og dokumenterte hendelser, pasienter, skader og dødsfall med et kroppskamera i to uker.


256 gigabyte med verdifull dokumentasjon av hendelser Russland for alt i verden vil skjule, klarte hun å smugle ut i en tampong. Hun fikk den levert til journalister fra Nyhetsbyrået AP via en politimann.

AP var det siste internasjonale mediet som forlot byen. De snakket med Taira på walkietalkie, og fraktet tampongen med det skjulte minnekortet forbi 15 russiske sjekkpunkter.

Alle sivile som har reist fra de okkuperte områdene har blitt sjekket og kroppsvisitert før de forlater områdene. Telefoner og andre enheter med bilder og videoer fra krigen har blitt konfiskert eller slettet. Så Paievska kjente farene før hun gjemte minnekortet.

Dagen etter, 16. mars, ble hun og sjåføren hennes pågrepet av russiske soldater, og Taira er nå en av mange anerkjente ukrainere som har forsvunnet. Russland nekter for å ha henne, men trolig er hun tvangsfraktet til Russland.

Hun ble vist i håndjern og med blåmerker i ansiktet på russisk TV i Donesk-regionen 21. mars. På klippet virket hun groggy og snøvlet. Hun kalte kolleger for nazister, og en reporterstemme hevdet hun ble tatt i det hun forsøkte å smugle organer.

SISTE OPPTAK: Taira og sjåføren hennes på hennes siste opptak 9. mars. Foto: Yuliia Paievska via AP
SISTE OPPTAK: Taira og sjåføren hennes på hennes siste opptak 9. mars. Foto: Yuliia Paievska via AP

Russerne hevder hun har forbindelser til Azov-bataljonen som de omtaler som nynazister. Azov er riktignok en omdiskutert gruppe med bakgrunn i ytterliggående høyreorientert nasjonalisme, men de siste årene har de blitt avpolitisert, og inkorporert i den ukrainske nasjonalgarden.

Taira har ingen bånd til Azov, ifølge hennes venner og familie. Sykehuset hun har jobbet på har heller ingen forbindelser til denne bataljonen, skriver AP.

Videofilene hun smuglet ut viser dessuten at hun både jobber med å redde livet til sivile ukrainere og russiske soldater.


På et klipp fra 10. mars, blir to russiske soldater hentet ut av en ambulanse av en ukrainsk soldat. En sitter i rullestol. Den endre er bakbundet og sitter på knærne. Den ukrainske soldaten banner mot dem, mens Taira sier: «ro deg ned, ro deg ned».

RUSSERE: Taira var tydelig på at alle skadde måtte behandles likt. Også russiske krigsfanger. På dette klippet ber hun den ukrainske soldaten om å roe seg ned.

En kvinne spør: «Skal du behandle russerne?»

Taira svarer: «De ville ikke vært så greie med oss, men jeg kan ikke gjøre annet. De er krigsfanger».

FNs menneskrettighetsråd har registrert 204 tilfeller av kidnappinger av prominente personer fra Ukraina. Det dreier seg blant andre om politikere, aktivister og journalister. Noen av ofrene har blitt torturert, og fem har siden blitt funnet drept.

Ifølge AP er det også eksempler på at russerne har angrepet helsearbeidere, selv om både militære og sivile leger er beskyttet under Genevekonvensjonen.

Tairas skjebne kan bli avgjort i disse dager når Mariupol har falt. Russland hevder over 1700 ukrainske Azov-soldater har overgitt seg, og verdens øyne er rettet mot dem for å se hvordan de har tenkt å behandle krigsfangene.

Ukraina håper å få til en fangeutveksling, og Tairas navn er på listen over personer de ønsker å få forhandlet hjem til Ukraina.

53 år gamle Taira er svært kjent i Ukraina. Hun er tidligere toppidrettsutøver, og hun har lenge vært den som hadde ansvar for opplæring av landets frivillige sanitetsgrupper.

Klippene på videofilen viser nære inntrykk fra krigens første dag, 24. februar. Da bandasjerte hun hodet til en ukrainsk soldat.

KJENT: Taira under en konkurranse i The Invictus games i 2018 . (Invictus Games Team Ukraine via AP)
KJENT: Taira under en konkurranse i The Invictus games i 2018 . (Invictus Games Team Ukraine via AP)

To dager senere beordrer hun kollegaer til å legge teppe på en russisk soldat. Hun spør soldaten hvorfor han kom til Ukraina, og han svarer med undring: «Du tar vare på meg?». Hvorpå hun svarer: «Vi behandler alle likt».

Mange av klippene av døende pasienter er for sterke til å bli publisert.

Samme kveld kommer to barn, en bror og søster, med alvorlige skader til sykehuset. Foreldrene er døde.

Senere dør den lille gutten. Taira gråter og sier: «Jeg hater dette», også lukker hun øynene hans.

AP, som har sett timevis med video, beskriver hvordan hun gjennom mange opptak klager over vond rygg og hofter. Hvordan hun klemmer kolleger, spøker og alltid har med seg et kosedyr som hun gir til barn som kommer inn.

Ingen vet hva som har skjedd, eller kommer til å skje med Taira. Hennes mann og tenåringsdatter har fått lite informasjon etter at hun forsvant.

OVERLEVDE: Her behandles den unge jenta. Hun overelever. Det gjør ikke broren.

– Å beskylde en frivillig sanitetssoldat for all slags dødssynder, er bare uhørlig propaganda. Jeg vet ikke hvem de prøver å overbevise, sier ektemannen hennes, Vadim Puzanov, til AP.

Kroppskamera hadde hun fått for å filme for en Netflix-dokumentar om inspirerende mennesker, produsert av Prins Harry, men i stedet filmet hun det hun mente var viktigere: Krigsskader.

I sitt siste opptak sitter Taira ved siden av sjåføren sin som hun forsvant sammen med.

LAGUTTAK: Taira under laguttaket til Invictus Games i 2018 (Invictus Games Team Ukraine via AP)
LAGUTTAK: Taira under laguttaket til Invictus Games i 2018 (Invictus Games Team Ukraine via AP)

– To uker med krig. Beleiret Mariupol, sier hun stille. Hun banner litt, så blir opptaket svart. Det var 9. mars.