Slik blir Kim Jong-un straffet av FN

Nå forbyr FNs sikkerhetsråd all eksport av kull, jern, bly, fisk og sjømat fra Nord-Korea.

SANKSJONER: FN innfører nå nye sanksjoner mot Nord-Korea og deres leder Kim Jong-un etter at landet en rekke ganger har sendt opp missiler. Foto: Kcna Kcna
SANKSJONER: FN innfører nå nye sanksjoner mot Nord-Korea og deres leder Kim Jong-un etter at landet en rekke ganger har sendt opp missiler. Foto: Kcna Kcna

FNs sikkerhetsråd skjerper sanksjonene mot Nord-Korea med mål om å kutte landets eksportinntekter med 1 milliard dollar årlig.

Resolusjonen som ble vedtatt lørdag kveld, forbyr all nordkoreansk eksport av kull, jern og bly, samt fisk og annen sjømat.

– Dette er den strengeste pakken med sanksjoner mot noe land på en generasjon, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley til Sikkerhetsrådet.

Det er beregnet at Nord-Korea som følge av de nye sanksjonene vil miste 1 milliard dollar årlig i eksportinntekter, nærmere 8 milliarder norske kroner.

Det tilsvarer en tredel av landets samlede, årlige eksportinntekter, som antas å være 3 milliarder dollar.

President i USA, Donald Trump, er positiv til sanksjonene.

– FNs sikkerhetsråd stemte 15-0 for sanksjonene mot Nord-Korea. Kina og Russland stemte med oss. Store økonomiske innvirkninger, skriver Trump på Twitter.

– Rammer dypt

– Disse sanksjonene rammer dypt, og de vil sådan gi Nord-Koreas ledelse en smak på den nøden de har valgt å utsette det nordkoreanske folk for, sa Haley videre.

De nye sanksjonene kommer etter at Nord-Korea gjennomførte to vellykkede oppskytinger av interkontinentale raketter i juli.

Da hevdet Kim Jong-un og Nord-Korea at rakettene kunne nådd USA.

Resolusjonen ble ført i pennen av USA, som de siste ukene har forhandlet om teksten med Kina, som er Nord-Koreas viktigste handelspartner.

– Sikkerhetsrådet har kommet sammen for å gi den nordkoreanske diktatoren et varsel, sier Haley.

I tillegg til å ramme nordkoreansk eksport, forbyr resolusjonen land å utstede nye arbeidstillatelser til nordkoreanske borgere. Bakgrunnen er at nordkoreanere som jobber i utlandet, anses å være en viktig inntektskilde for regimet.

Tjenestemenn og banker

Resolusjonen skjerper videre restriksjoner på samarbeid med nordkoreanske selskaper, samt investeringer i disse. I tillegg innføres individuelle sanksjoner mot ni nordkoreanske tjenestemenn.

Også to banker og to selskaper som knyttes til regimet i Pyongyang, rammes av de nye sanksjonene.

Den nye resolusjonen er sjuende gang Sikkerhetsrådet vedtar sanksjoner mot Nord-Korea.

NTB/TV 2