Slaget om Bakhmut går mot slutten: – En taktisk genistrek av Ukraina
Russlands desperate jakt på en seier i Bakhmut kan gi ukrainerne en stor fordel, mener militærekspert Tormod Heier.

I over et halvt år har Bakhmut vært åsted for Ukrainas mest intense kamper. Syv måneder etter at slaget startet, er Russland og Wagner-gruppen nærmere kontroll enn noensinne.
Den kontroversielle Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin hevdet tidligere denne uken at hans private hær kontrollerer «rundt 80 prosent» av Bakhmut, noe Ukraina var raskt ute med å avkrefte.
Selv om ukrainske soldater har forsvart byen lenge, mener professor Tormod Heier ved Forsvarets høyskole at kampen nå går mot slutten.

– Ukrainerne har en liten styrke i Bakhmut, og nå er de i ferd med å trekke seg tilbake. Det er grenser for hvor lenge de kan holde ut, sier Heier til TV 2.
Fluepapir
Begge sider har lidt store tap i kampen om den relativt lille og lite strategisk viktige byen. Militæreksperten mener russerne og ukrainerne har vidt ulike motivasjoner for å kjempe om Bakhmut.
– En relativt liten ukrainsk styrke har klart å virke som et slags fluepapir på alle de russiske styrkene, som åpenbart har blitt veldig interessert i å ta denne byen, forteller Heier.
Den russiske fascinasjonen for Bakhmut dreier seg neppe om militær strategi, men politikk. Etter 14 måneder med nederlag, vil en seier i øst være av tung symbolsk verdi for russerne.
– Den er ikke så strategisk viktig, men det kommer antakeligvis en beskjed fra politisk hold om at Russland trenger en seier, mener professor Heier.

– Genistrek
I sin jakt på seier i Bakhmut har russerne brukt store ressurser, og ifølge Meier har de ingen gjenværende store, offensive panseravdelinger igjen.
Ukraina har på sin side brukt relativt få styrker på å slite ut den russiske offensiven.
– Jeg vil si dette er en taktisk genistrek av Ukraina. De bruker så få soldater i et så godt forsvart område som Bakhmut, og sliter ned den russiske kampkraften, sier Heier.

Professoren peker på at denne strategien kan bli avgjørende når Ukraina iverksetter sin ventede motoffensiv i løpet av våren. I motsetning til russerne vil nemlig Ukraina ha en rekke utvilte og opptrente soldater som er klare til å kjempe i øst.
– Majoriteten av den ukrainske forsvarsstyrken befinner seg nå i vest. Når de overføres til konfliktområdene lenger øst i landet, vil vi se at de har gode forutsetninger for å gjøre fremskritt mot de russiske styrkene, som da bare vil være russiske fotsoldater som ligger i skyttergraver, avslutter Heier.