Krigen i Ukraina:

Skulle direkte på TV, så slo russisk missil ned

På mirakuløst vis ble ingen av journalistene skadet, da de midt under direktesending kom skremmende nær et russisk missilangrep.

Tre franske journalister var mandag på plass øst i Ukraina, i Krematorsk, hvor de skulle gjøre et direktesendt innslag til den franske TV-kanalen TMC.

Men før verten i TV-programmet «Quotidien» rakk å fullføre sitt spørsmål, ble den bekmørke nattehimmelen erstattet med et kraftig lysglimt etterfulgt av en reporter som måtte løpe for livet.

Forskrekkede TV-seere rakk kun å se kamerat falle i bakken, før TV-kanalen i all hast gikk tilbake til studio. Se video under:

– Skrekkslagne

Teamet bestående av de tre journalistene Paul Gasnier, Héloïse Grégoire og Théo Palfray, søkte dekning i en kirke hvor de gjenopptok kontakt med studio.

De kunne da fortelle at ingen var kommet til skade, men at hendelsen hadde gjort sterkt inntrykk:

– Vi stod på parkeringsplassen foran hotellet vårt, og var de eneste der. Vi hadde vært der i en time, og vi var klare til live-rapporteringen vår. Vi vet ikke nøyaktig hvor missilet traff. Vi hørte en utrolig høy lyd, og fikk alle støv i øynene og munnen, sa Paul Gasnier og la ettertrykkelig til:

– Vi var alle utrolig redde. Jeg skjelver fremdeles på hendene.

Kraftige angrep

Eksplosjonen fant sted rundt klokken 20.00 norsk tid mandag 2.januar og var en av flere som rammet Krematorsk.

Ifølge nyhetsbyrået AFP, var det fire eksplosjoner mandag kveld i Krematorsk-regionen. Regionale myndigheter meldte på Twitter at to personer ble skadet som følge av russisk missilangrep mandag.

Krematorsk har ikke falt i russiske hender, til tross for å ligge i den russisk-okkuperte Donetsk-regionen. En av fire regioner som Russlands president, Vladimir Putin, til sterk internasjonal fordømmelse og på ulovlig vis annekterte i september 2022.

ULOVLIG ANNEKTERING: 30.september 2022 holdt Vladimir Putin en høytidelig seremoni hvor han erklærte å ha annektert de fire ukrainske regionene Donetsk, Luhansk, Kherson and Zaporizhzhia. Annekteringen ble internasjonalt fordømt og underkjent. Foto: DMITRY ASTAKHOV
ULOVLIG ANNEKTERING: 30.september 2022 holdt Vladimir Putin en høytidelig seremoni hvor han erklærte å ha annektert de fire ukrainske regionene Donetsk, Luhansk, Kherson and Zaporizhzhia. Annekteringen ble internasjonalt fordømt og underkjent. Foto: DMITRY ASTAKHOV

Flere journalister skadet og drept

De tre franske journalistene slapp unna med skrekken, men det er meldt om flere skadede og drepte journalister i Ukraina siden Russlands invasjon 24.februar 2022.

Ifølge The International Federation of Journalists (Den internasjonale forening for journalister) har tolv journalister mistet livet ved rapportering av krigen i Ukraina. Det er flere enn noe annet land i verden. Totalt 67 journalister ble drept i 2022.

Samme dag som de tre franskmennene ble den tyske journalisten Bjørn Stritzel skadet i Ukraina. Han spesifiserte ikke hvor han befant seg, men skal ha pådratt seg kuttskader da ett vindu ble sprengt.

Stritzels redaktør i Bild, Johannes Boie, meldte på Twitter at journalisten var i sikkerhet, men at det hele er til ettertanke:

– Dette er en påminner om lidelsen som reportere i Ukraina må gjennomgå for å fortelle sannheten. Takk til dere alle!