En strømledning gnistrer når den slukes av flammene i nærheten av landsbyen Krestena sør for Olympia. Foto: Giannis Spyrounis / AP / NTB
En strømledning gnistrer når den slukes av flammene i nærheten av landsbyen Krestena sør for Olympia. Foto: Giannis Spyrounis / AP / NTB

Skogbrann nær viktige kulturminner i Hellas

Flere kraftige skogbranner herjer i Hellas, og én av dem er tett opp mot helligdommen Olympia. En annen brann truer sjeldne fuglearter.

Varmt og tørt vær har ført til at det har blusset opp 141 skogbranner i Hellas de siste tre dagene. Minst sju omfattende branner er fortsatt aktive.

Søndag ettermiddag brøt det ut brann i nærheten av landsbyene Krestena og Skillountia, sør og sørøst for Olympia, den arkeologiske plassen hvor de olympiske lekene ble arrangert i klassisk tid.

Myndighetene varslet innbyggerne i landsbyene om å evakuere raskt. Talsperson Yannis Artopoios i brannvesenet opplyser at 125 brannfolk og 43 brannbiler er i aksjon i området, i tillegg til fire fly og fire helikoptre.

De siste rapportene fra området tyder heldigvis på at vind fra nordvest presser flammene sørøstover, oppover fjellene og bort fra Olympia.

Også øya Lesvos har blitt hardt rammet av brann, og lørdag ble over 450 turister og lokale evakuert. Søndag er imidlertid brannvesenet sakte i ferd med å få kontroll over flammene.

To skogbranner truer naturreservater – én i den nordøstlige regionen Trakia, nær den tyrkiske grensen, og en annen i regionen Vest-Makedonia.

I Dadia-skogen, som er tilholdssted for en rekke sjeldne fuglearter, har brannfolk og hjelpemannskaper reddet flere skadde dyr og gitt dem behandling. Søndag kveld spredde flammene seg på nytt, og tvang beboerne i landsbyen Dadia til å evakuere for andre gang på tre dager.

De siste dagene har Hellas hatt temperaturer på opp mot 41 grader enkelte steder. Det er ventet at varmen vil fortsette i flere dager.