Skjerpet sikkerhetssituasjon for norske soldater

Norske soldater gjør en stadig farligere jobb i Faryab-provinsen i Afghanistan, viser lekkede dokumenter fra NATO og FN. Antall sikkerhetsrelaterte hendelser har økt kraftig.

En gjennomgang Aftenposten.no har gjort av dokumentene viser at volden i Faryab-provinsen, som norske soldater har ansvar for, har økt i løpet av høsten. FN registrerte drøye 90 såkalte sikkerhetsrelaterte hendelser i september, mot 50 i august. Antallet hendelser er dobbelt så høyt som i naboprovinsen Balkh, hvor blant annet svenske soldater opererer.

Distriktene Qaysar og Ghormach, sørvest for den norske basen i Maimana i Faryab, pekes ut som problemområder i dokumentene fra FN. Bare i et titall andre distrikter i Afghanistan er situasjonen verre enn den er i disse to områdene.

En av fem alvorlige hendelser registrert av NATO i nordområdene fant ifølge Aftenpostens gjennomgang sted i Faryab, hvor de fleste av de norske soldatene er stasjonert.

Fredag meldte Forsvaret at norske soldater har hatt flere skuddvekslinger med opprørere i Faryab-provinsen den siste uken. Det er ikke rapportert om skader i noen av episodene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2