Skarp kritikk mot utenlandske styrker i Afghanistan

Kabul/Oslo (NTB-Åsmund Gram Dokka): Flyangrep med store sivile tap, nattlige husundersøkelser og respektløs oppførsel undergraver støtten til de utenlandske styrkene i Afghanistan, blir det fastslått i en fersk rapport.

Det er den Uavhengige menneskerettighetskommisjonen i Afghanistan (AIHRC) som står bak den omfattende rapporten ?Fra håp til frykt? som ble offentliggjort tirsdag.

De utenlandske styrkene får hard kritikk for de tallrike flyangrepene, som ofte har ført til store sivile tap. Flyangrepene blir trukket fram som hovedårsak til at stadig flere afghanere er av den oppfatning at de utenlandske styrkene ikke bryr seg om at sivile blir drept.

AIHRC mener også at manglende kommunikasjon med lokale myndigheter høyner risikoen for sivile tap i forbindelse med luftangrepene.

- Jeg fikk øye på to fly som øyeblikkelig begynte å bombe og skyte raketter mot følget vårt. Etter en halv time lå det døde kvinner og barn overalt, forteller brudens onkel i rapporten.

22. august ble i alt 91 personer drept i et luftangrep mot Azizabad i Herat-provinsen. AIHRC sendte selv representanter til Azizabad og mener det er hevet over tvil at 78 av de drepte var sivile.

Amerikanske myndigheter nektet først for at sivile liv var gått tapt, men kom etter å ha gransket angrepet fram til at 33 sivile var blant de drepte.

Det blir pekt på at mange av de utenlandske soldatene oppfører seg aggressivt og respektløst overfor eldre, kvinner og barn, og at de samtidig bryter mange av de kulturelle og religiøse normene som hersker i Afghanistan.

Kritikken rammer også på indirekte vis norske soldater som opererer i Afghanistan.

AIHRC understreker at de nattlige husundersøkelsene ikke bryter med loven, men at razziaene likevel fører til massive reaksjoner hos lokalbefolkningen.

Afghanerne reagerer også på manglende rettslig forfølgelse i tilfeller der det er blitt begått lovbrudd.

Særlig blir det uttrykt sinne over manglende at de utenlandske styrkene sjelden eller aldri ber om unnskyldning når de bryter reglene, og at det i svært få tilfeller blir utbetalt kompensasjon for materielle ødeleggelser.

Det slås blant annet fast at Talibans kamp mot myndighetene i Kabul i stor grad går ut over sivile, blant dem lærere, leger, stammeledere, studenter og journalister.

Det blir blant annet påpekt at Taliban hindrer skolegangen til mange barn gjennom systematiske angrep mot skoler og lærere.

I tillegg får Taliban kritikk for å ha utført angrep mot hjelpeorganisasjoner i Afghanistan, noe som har medført at mange organisasjoner har innstilt virksomheten i landet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2