Skal granske påstander om massakrer i Afghanistan

President Barack Obama har bedt om en gransking av påstandene om at USAs afghanske allierte likviderte flere tusen Taliban-fanger i 2001.

I et intervju med TV-kanalen CNN søndag minnet Obama om at alle land har plikter og ansvar som også gjelder i krig. Hvis USA har bidratt til brudd på lovene som gjelder i krig, så er det noe som må komme fram i lyset, mener presidenten.

Opplysningene som kom fram i intervjuet, står i kontrast til uttalelser fra amerikanske tjenestemenn før helgen. Da ble det sagt at det ikke var noen grunn til å etterforske de påståtte drapene.

Beskyldningene stammer fra perioden etter at USA styrtet det afghanske Taliban-regimet i 2001. Under en fangetransport på høsten døde så mange som 2.000 krigsfanger som hadde kjempet for Taliban. Øyenvitner har hevdet at fangene ble sperret inne i konteinere hvor de langsomt ble kvalt.

Styrkene som skal ha stått bak massakrene, tilhørte Abdul Rashid Dostum, som i dag er afghansk general. Han var i 2001 en av lederne for Nordalliansen som kjempet sammen med USA mot Taliban-regimet.

Ifølge enkelte kilder skal flere av Taliban-fangene ha blitt drept da Dostums krigere skjøt mot konteinerne hvor de ble holdt innesperret. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2