– Situasjonen er utrolig skremmende

Flere titalls byer er under vann etter at Nova Kakhovka-demningen kollapset i Ukraina. Julia Rudeva bor i Kherson by og forteller at vannet nærmer seg huset hennes.

KHERSON: Julia Rudeva bor i Kherson by og beskriver situasjonen som svært krevende. Foto: Privat
KHERSON: Julia Rudeva bor i Kherson by og beskriver situasjonen som svært krevende. Foto: Privat

En stor katastrofe er erklært i Sør-Ukraina etter at den gigantiske Nova Kakhovka-demningen i Kherson-regionen kollapset. Ifølge myndighetene er nesten 100 byer og landsbyer nå under vann, og titusenvis av mennesker har behov for evakuering.

Vannet strømmer ned elven Dnepr, og frykten for en katastrofal flom vokser i byen Kherson.

TV 2 har snakket med Julia Rudeva som bor i Kherson by. Hun har ved flere anledninger jobbet sammen med TV 2s team i Ukraina.

Rudeva bor bare 600 meter fra elven, Dnepr, som deler frontene.

– Vannet stiger stadig. Vi har fått beskjed om at det vil stoppe å stige etter hvert, men akkurat nå opplever vi at det stiger konstant. Jeg frykter at vannet snart når over dørstokken min, forteller Rudeva.

EVAKUERING: Beboere blir evakuert fra flomrammede områder i Kherson. Foto: Libkos
EVAKUERING: Beboere blir evakuert fra flomrammede områder i Kherson. Foto: Libkos

Kakhovka-demningen er avgjørende for regionen. Den forsyner bønder og innbyggere, men leverer også kjølevann til Europas største atomkraftverk i Zaporizjzja.

– Jeg har prøvd å kjøre til de verst rammede områdene for å hjelpe til, men har måttet snu på grunn av de massive vannmengdene. Hvis jeg tar sjansen på å kjøre nærmere vannet, så frykter jeg å drukne, sier Rudeva.

Vannmassene river løs hus

Det ventes at flommen vil være på sitt høyeste onsdag, før den stabiliserer seg og trekker seg tilbake i løpet av de neste fire til fem dagene, ifølge Ukrainas statlige vannkraftselskap.

Når TV 2 snakker med Rudeva, er hun utrolig sliten. Store deler av dagen har blitt brukt til hjelpearbeid.

– Situasjonen er utrolig skremmende og jeg har aldri i livet sett noe lignende før. Dette er noe jeg kun har sett på film eller på nyhetene når det har vært tsunami i andre land, sier Rudeva.

– Det er vanskelig å fatte at vi nå opplever dette i tillegg til krigens herjinger, legger hun til.

Rudeva er forteller at ødeleggelsene er så enorme at det er vanskelig å sette ord på det hun har sett.

– Vi har sett hus løsne fra bakken og flyte forbi i de store vannmengdene. Det er tungt å se de store ødeleggelsene, forteller hun.

OVERSVØMMELSER: Slik ser det ut i deler av Kherson onsdag morgen. Flere gater er totalt oversvømt etter at demningen kollapset. Foto: Libkos/AP
OVERSVØMMELSER: Slik ser det ut i deler av Kherson onsdag morgen. Flere gater er totalt oversvømt etter at demningen kollapset. Foto: Libkos/AP

Hva som forårsaket ødeleggelsene natt til tirsdag er ennå ikke slått fast. Under et møte i FNs sikkerhetsråd anklaget Russland og Ukraina hverandre for demningskollapsen.

Men flere eksperter peker likevel på Russland og mener de er ansvarlig for katastrofen.

Mange land og organisasjoner er nå bekymret over situasjonen. De er frykter for de humanitære, økonomiske og økologiske konsekvensene.

Sitter fast på hustak

Vannmengdene går hardt utover matproduksjonen i området og kan føre til at miner og eksplosiver blir tatt med av vann til områder som har vært egnet som trygge.

– Vi er ekstremt bekymret for mennesker i de hardt rammede områdene som vi foreløpig ikke er i stand til å nå. Vi er operasjonelt klare, når som helst, til å bidra med nødhjelp inne de russiskkontrollerte områdene, som også er påvirket av denne hendelsen, sier Martin Griffiths, FNs nødhjelpssjef.

Et bilde lagt ut på Twitter viser at folk sitter fast på hustak i de russiskokkuperte områdene av Kherson-regionen. Ifølge lokale frivillige får ikke folk forlate området uten russisk pass.

– Innbyggere sitter på hustakene sine og venter på å bli reddet. Dette er en russisk forbrytelse mot folk, natur og selve livet, skriver Oleksij Kuleba fra det ukrainske regjeringsapparatet på Telegram.

Den ukrainske avisen Kyiv Post har delt en video fra den okkuperte byen Oleshky i Kherson-regionen, der det tilsynelatende er to personer som bønnfaller om å bli reddet ut av huset de bor i.

Videoen skal være filmet av en drone fra det ukrainske militæret.

Onsdag morgen er store områder i Kherson fylke oversvømt, og rundt 17.000 mennesker er evakuert, ifølge ukrainske myndigheter.

Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal sier ødeleggelsene på Kakhovka-demningen er en av de største miljøkatastrofene i Europa de siste tiårene.

Han sier også at angrepet på demningen vil påvirke vanningssystemer, som igjen kan føre til tørke og ødelagte avlinger. Det truer den globale matsikkerheten.

ENORME VANNMENGDER: Bildet viser Kakhovka-demningen som kollapset natt til tirsdag denne uken. Foto: Skjermbilde av video publisert av nyhetsbyrået Reuters
ENORME VANNMENGDER: Bildet viser Kakhovka-demningen som kollapset natt til tirsdag denne uken. Foto: Skjermbilde av video publisert av nyhetsbyrået Reuters