SNAKKET TIL SIKKERHETSRÅDET: Libyas ambassadør til FN Abdel Rahman Shalgam og FNs genrealsekretær Ban Ki moon etter at Shalgam talte til FNs sikkerhetsråd fredag. (Foto: TIMOTHY A. CLARY/Afp)
SNAKKET TIL SIKKERHETSRÅDET: Libyas ambassadør til FN Abdel Rahman Shalgam og FNs genrealsekretær Ban Ki moon etter at Shalgam talte til FNs sikkerhetsråd fredag. (Foto: TIMOTHY A. CLARY/Afp)

Sikkerhetsrådet i nytt møte om Libya

FNs sikkerhetsråd vil fortsette å diskutere mulige sanksjoner mot Libya lørdag.

Storbritannia, Frankrike, Tyskland og USA har lagt fram forslag til en resolusjon som sier at angrep på sivile kan kategoriseres som forbrytelser mot menneskeheten.

Fryser midlene til Gaddafi

Resolusjonsforslaget omfatter også våpenembargo samt et reiseforbud og frysing av midlene til Muammar al-Gaddafi og hans nærmeste omkrets.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier over 1.000 mennesker allerede er drept i opprøret i Libya, mens landets tidligere viseambassadør til FN har sagt at flere tusen er drept.

USA har allerede innført flere sanksjoner fra mot Libya, uavhengig av FN.

Rolig lørdag morgen

Situasjonen i Libyas hovedstad Tripoli var rolig lørdag morgen, etter harde kamper dagen før, opplyser øyenvitner.

De forteller at tilhengere av Muammar al-Gaddafi har barrikadert store deler av den libyske hovedstaden for å hindre regimekritiske demonstranter fra andre deler av landet å komme seg inn i byen.

Men byens innbyggere forbereder seg på at det vil oppstå nye harde kamper mellom Gaddafi-tro sikkerhetsstyrker og regimemotstandere i løpet av lørdagen.

Oppfordret til å stoppe volden

Libyas FN-ambassadør hoppet av fredag og holdt en følelsesladet tale i FN-hovedkvarteret, der han oppfordret om at blodbadet i Libya må stanse.

– Etter talen hans i går ropte folk av glede og stemningen var god. Men få minutter etterpå forsvant strømmen, og den har ikke kommet tilbake, sier en innbygger i Tripoli på telefon til nyhetsbyrået AFP.

– Vi ble livredde. Vi trodde at det betydde at de (Gaddafi-tilhengere) forberedte nye angrep. Vi rasket med oss det vi har av våpen og sto vakt ved inngangsdøren i tilfelle noen skulle forsøke å bryte seg inn, sier innbyggeren. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2