Dokumentsaken

Sier han har fått beskjed om tiltale

USAs ekspresident Donald Trump har fått beskjed om at han er tiltalt i dokumentsaken og må møte i retten neste uke, skriver han på Truth Social torsdag.

TILTALT: Tidligere president Donald Trump melder natt til fredag at han er tiltalt i dokumentsaken. Foto: Charlie Neibergall / AP
TILTALT: Tidligere president Donald Trump melder natt til fredag at han er tiltalt i dokumentsaken. Foto: Charlie Neibergall / AP

USAs ekspresident Donald Trump har fått beskjed om at han er tiltalt i dokumentsaken og må møte i retten neste uke, skriver han på Truth Social torsdag.

– Den korrupte Biden-administrasjonen har informert advokatene mine om at jeg er tiltalt, skriver Trump. Han legger til at det tilsynelatende er i dokumentsaken.

Videre skriver han at han er bedt om å møte i en føderal domstol i Miami tirsdag. ABC News melder at de får bekreftet av kilder med kjennskap til saken at Trump er tiltalt for flere lovbrudd.

Fakta om etterforskninger av Donald Trump

  1. I delstaten Georgia etterforskes Trump og flere av hans allierte for valgpåvirkning. En storjury har anbefalt at det tas ut tiltale mot flere personer, muligens også Trump.
 • I tillegg etterforsker justisdepartementet i Washington D.C. Trumps håndtering av graderte dokumenter og forsøkene på å gjøre om på valgresultatet i 2020.
 • I august i fjor gjennomførte FBI en husransakelse i Donald Trumps bolig Mar-a-Lago i Florida. Der ble det funnet rundt 13.000 dokumenter, blant dem 100 som var merket som graderte.
 • I forbindelse med dette etterforskes Trump blant annet for mulige brudd på spionasjeloven. Han avviser at han har gjort noe ulovlig og sier han er utsatt for en heksejakt. Han hevder dokumentene som ble beslaglagt, var avgradert.
 • Torsdag sa Trump at han er blitt informert om at han blir tiltalt i saken om dokumenthåndteringen, og at han må møte i en føderal domstol i Miami. Han er angivelig tiltalt for sju lovbrudd, blant dem å ha forhindret rettsforfølgningen.
 • Komiteen i Representantenes hus som etterforsket stormingen av Kongressen vinteren 2021, la like før jul fram sin rapport der de anbefalte justisdepartementet å ta ut tiltale mot Trump for flere forhold. Disse anbefalingene er ikke bindende.
 • Trump og tre av hans barn ble i september saksøkt for bedrageri av New Yorks justisminister Letitia James. Trump anklages blant annet for å ha oppgitt falske opplysninger om sin formue for å betale mindre skatt. Rettssaken er planlagt i oktober 2023.
 • Skribenten E. Jean Carroll gikk i 2022 til sivilt søksmål mot Trump og anklaget ham for å ha voldtatt henne i prøverommet på et kjøpesenter i New York midt på 1990-tallet. Carroll anklaget ham også for å ha ærekrenket henne da han beskyldte henne for å lyve etter at hun sto fram med anklagene.
 • En jury i New York ga i forrige måned Carroll medhold langt på vei og påla Trump å betale henne nesten 5 millioner dollar i erstatning. Trump har anket kjennelsen og krever ny rettssak.
 • Trump er tiltalt av statsadvokaten i New York for blant annet forfalskning av regnskap, blant annet ved uriktig bokføring av betaling av såkalte hysjpenger. Det mest kjente tilfellet gjelder et beløp på 130.000 dollar til pornoskuespilleren Stormy Daniels, som Trumps daværende advokat Michael Cohen har erkjent å ha betalt. Betalingen var angivelig for å få henne til å holde tett om en angivelig affære med Trump i opptakten til presidentvalget i 2016.
 • (Kilde: Reuters, NTB)

Syv tiltalepunkter

Dette kan bety at Trump nå er tiltalt for andre gang, men Justisdepartementet har ikke bekreftet tiltalen, skriver nyhetsbyrået AP.

TILTALT: Donald Trump bekrefter på Truth Social at han er orientert om en tiltale. Foto: Skjermbilde / Truth Social
TILTALT: Donald Trump bekrefter på Truth Social at han er orientert om en tiltale. Foto: Skjermbilde / Truth Social

  Flere medier, deriblant CNN, skriver at det skal dreie seg om til sammen syv tiltalepunkter som handler om håndteringen av hemmeligstemplede dokumenter.

  Hans advokat Jim Trusty bekrefter overfor CNN at Trump vil møte i retten tirsdag neste uke.

– En mørk dag

I harnisk har Trump publisert flere meldinger på nettstedet sitt Truth Social. Der forteller han at han aldri hadde trodd at noe slikt kunne gjøres mot en tidligere president.

– JEG ER EN USKYLDIG MANN, skriver Trump i en av meldingene.

Videre skriver den tidligere presidenten at «dette er en mørk stat for USA».

I tillegg til meldingene har Trump også publisert en video som nå har blitt delt på Twitter.

Hemmelige dokumenter

Flere amerikanske medier meldte onsdag at Trump har fått et såkalt «target letter» fra justisdepartementet, som ofte sendes til personer som er i ferd med å bli tiltalt i føderale straffesaker.

Føderale myndigheter etterforsker Trump for håndteringen av hemmelige dokumenter etter han forlot Det hvite hus og for angivelige forsøk på å klynge seg fast til presidentmakten etter valgnederlaget i 2020.

Trump er allerede tiltalt av myndigheter i New York i den såkalte hysjpengesaken. En dom i noen av sakene vil ikke hindre ham i å stille som presidentkandidat.

Relatert

Mer innhold fra TV 2