fly norwegian (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
fly norwegian (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Sendte jagere etter Norwegian-fly

Det svenske flyvåpenet sendte i forrige måned jagerfly etter et fly fra Norwegian, som var på vei fra Spania til Arlanda.

Verken tyske, danske eller svenske flygeledere fikk kontakt med det norske charterflyet, ikke engang på nødfrekvensen, skriver expressen.se.

Fryktet kapring

Det svenske forsvaret tok ingen sjanser og sendte to JAS 39 Gripen-jagerfly på vingene for å avskjære flyet, av frykt for at det kunne være kapret.

Over Skåne fikk jagerflygerne kontakt med besetningen om bord, og flyet fikk deretter fortsette til Arlanda utenfor Stockholm som planlagt.

– I stedet for å prøve en annen frekvens på radioen, sendte de bare opp fly. Det var kanskje i overkant, sier kommunikasjonssjef Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til expressen.se.

– Dette var å overreagere litt, for hadde de forsøkt på en annen kanalfrekvens så hadde de trolig fått kontakt, mener hun.

– De skulle skifte frekvens da de var på vei fra spansk til fransk luftrom. Besetningen skiftet da til feil kanal, forteller Skånvik.

Svarte ikke på nødfrekvens

Hvorfor flygerne heller ikke svarte på anrop over nødfrekvensen, er uklart. Selv hevder de å ha lyttet til denne frekvensen, noe den svenske forsvarsledelsen finner usannsynlig ettersom flygeledere i tre land ikke lyktes med å oppnå kontakt med dem.

– Man vet jo ikke om det kan være snakk om en kapringssituasjon eller ikke, sier oberstløytnant Arne Ullberg.

Norwegian understreker at passasjerenes sikkerhet aldri var truet under hendelsen.

– Det var ingen fare forbundet med det som hendte, sier Anne-Sissel Skånvik. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2