
Russlands gjentatte luftangrep: – Ser ikke ut som om de lykkes
Ukraina hevder de skjøt ned 16 droner i et russisk angrep mot hovedstaden i natt. Russland lykkes i liten grad med sine angrep, sier Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen til TV 2.
Eksplosjoner, luftvernskyts og ulende flyalarmer etter leggetid har blitt relativt vanlige lyder i Ukrainas hovedstad Kyiv. Også natt til fredag ble byens innbyggere bedt om å søke dekning i tilfluktsrom,
Et droneangrep er på gang, uttalte Kyiv-guvernør Oleksij Kuleba, like etter klokken 01.00 norsk tid.
– Nattangrep med martyrdroner. Russland har nok en gang gjort vår infrastruktur til et mål for angrep, sier Kuleba i en ny oppdatering fredag morgen.
I natt oppfordret guvernøren innbyggerne i hovedstaden til å søke dekning i tilfluktsrom. På morgenkvisten sier han at ingen personer ble skadet, og at dronene var blitt skutt ned.

– Når ikke frem
Det ukrainske luftforsvaret hevder de skjøt ned 16 russiske droner i natt. Dagen før gjennomførte russerne omfattende missilangrep mot en rekke byer i landet.
Men angrepene er ikke så effektive som Russland trolig håper:
– Det ser jo ikke ut som om de lykkes i veldig stor grad. Alle tallene vi får tyder på at Ukraina skyter ned de fleste missilene. De fleste når altså ikke frem, sier førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen til TV 2 fredag morgen.
– Men det er klart, når det går flyalarm hver eneste natt og man må inn og utav tilfluktsrom, legger jo det stress på befolkningen. Det må være forferdelig slitsomt. Der oppnår Russland det de nok prøver på: Å legge press på den ukrainske sivilbefolkningen, fortsetter Haga.
Leste du denne? Slik kan krigen utvikle seg i 2023
Kan gå tom for våpen
Flyalarmen natt til fredag ble utløst dagen etter at Russland hadde utført et av de største luftangrepene siden krigens start i februar.
De siste månedene har det russiske militæret med jevne mellomrom utført store luftangrep mot flere ukrainske byer samtidig. Flere har derfor spekulert i om de kan gå tom for missiler.
Skyter ned missil – jubler vilt
– Hvis det er noen som sitter med eksakte tall på hvor mange missiler Russland har igjen, vil de sikkert ikke dele det åpent, sier Haga ved Luftkrigsskolen.
– Men jeg tror vi kan si ganske sikkert at de har brukt missiler i mye høyere takt enn de klarer å produsere. De kommer til å få problemer med å gjennomføre så store angrep like hyppig. Den grensen kommer selvfølgelig bare nærmere og nærmere.
Om Russland ikke klarer å holde trykket oppe, og angrepenes hyppighet avtar, kan det i stor grad slå bein på det Haga beskriver som en utmattelsesstrategi.
– Da kan Ukraina reparere og finne løsninger på det som blir ødelagt. Det vil lette trykket, påpeker Haga.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i sin daglige videotale at 54 russiske raketter og 11 droner ble skutt ned i angrepene torsdag.

Han sier også at det er strømbrudd i mesteparten av landets regioner. Situasjonen er spesielt vanskelig i hovedstaden, i Odesa og Kherson og områdene rundt, samt områdene rundt byen Lviv nær landets grense mot Polen, uttalte han.
– Men dette er ikke noe sammenlignet med det som kunne ha skjedd hadde det ikke vært for våre heroiske antiluftskytsstyrker og luftforsvaret, sa presidenten.
De «heroiske styrkene», som president Zelenskyj kaller dem, får også god hjelp av våpenleveranser fra vestlige land. De gjør at ukrainerne kan fortsette som før, og skyte ned en høy prosentandel av rakettene Russland sender.
– Den største effekten ville vi nok sett dersom det ikke hadde kommer inn nye våpen. Da ville flere missiler trengt seg gjennom luftvernet, sier Lars Peder Haga.
Amerikansk skjold på vei
Nå venter Ukraina også på det amerikanske Patriot-systemet, som er et rakettskjold USA har lovet de skal sende. Det vil la ukrainerne fortsette å beskytte seg, og gi dem flere missiler å spille på.
– Russerne vil ikke få den kollapsen de ønsker seg, hvor Ukraina ville gått tomme for missiler, og Russland dermed kan angripe fritt også med angrepsfly lenger inn i landet, sier Haga.
Kjemper mot flammene etter russisk missilregn
– Det russiske kampflyvåpenet har ikke evner til å komme seg unna ukrainsk luftvern. Det er for farlig for det russiske kampflyvåpenet, fortsetter han.
På bakken sier Haga at krigens linjer nå ligger stabile.
– Men ser ukrainerne en mulighet, vil de nok prøve seg der de ser at russerne er svake.