KOMMENTERER UTVISNINGER: Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt. Foto: Tommy Storhaug / TV 2
KOMMENTERER UTVISNINGER: Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

Russland utviser tre norske diplomater

– Har ikke noe grunnlag for å beskylde de norske diplomatene, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Det russiske nyhetsbyrået Tass skriver at Norges ambassadør har fått beskjed om at tre diplomater er erklært uønsket i Russland.

Det var NRK som først meldte saken som ble kunngjort av russisk UD i en pressemelding.

Utvisningen kommer som en reaksjon på at Norge utviste tre russiske diplomater i starten av april, etter Russlands angrepskrig og invasjon av Ukraina.

– Har ikke noe grunnlag

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier til TV 2 at man ikke er overrasket over utvisningene.

– Russisk side har ikke noe grunnlag for å beskylde de norske diplomatene for å drive med annet enn vanlig diplomatisk arbeid. De har utført sitt arbeid helt i tråd med Wien-konvensjonen for diplomatisk samkvem. Men vi er ikke overrasket over at tre diplomater ved vår ambassade i Moskva nå erklæres uønsket, sier Huitfeldt.

Utenriksministeren sier at UDs beslutning om å erklære tre russiske diplomater for uønsket i Norge før påske ble tatt fordi de har bedrevet virksomhet som strider med deres diplomatiske status.

– Det er også et uttrykk for vår reaksjon på Russlands brutale opptreden i Ukraina, opplyser Huitfeldt.

Huitfeldt sier at Norge vil fortsette å stå sammen med nære allierte og partnere mot Russlands aggresjon og i støtten til Ukraina.

– Russlands angrepskrig mot Ukraina har fått konsekvenser for forholdet mellom Norge og Russland. Som andre europeiske land og allierte, har vi redusert kontakten med russiske myndigheter til et minimum. Vi vil beskytte samarbeid og kanaler av direkte betydning for trygghet og sikkerhet. Det samme gjelder å sikre bærekraftig forvaltning i våre nærområder, sier utenriksministeren.

Mer innhold fra TV 2