Russland og Ukraina enige om gassavtale

Russland og Ukraina er blitt enige om et kompromiss når det gjelder gassforsyninger til Europa etter at Russland myket opp i de strenge kravene til Ukraina.

Statsminister Vladimir Putin var i godt humør etter et møte med sin ukrainske kollega Julia Timosjenko om gassproblemet i Jalta torsdag.

- Det blir bra å ønske et nytt år velkommen uten nye sjokk, sa Putin og la til at han tror den nye avtalen vil garantere stabile gassforsyninger til vinteren.

De russiske innrømmelsene til Ukraina vil være en lettelse for europeiske bekymringer for gassforsyningene. De er også gode nyheter for Timosjenko som står midt i en utfordrende presidentvalgkamp.

Avtalen innebærer at Russland reduserer gassvolumet må kjøpe uten å bli ilagt bøter, og øker avgiften som Russland skal betale for å sende naturgass gjennom Ukraina med 60 prosent.

Ukrainas Naftogaz sier de har planlagt å kjøpe 52 millioner kubikkmeter russisk gass neste år, men at det kan komme til å ville nøye seg med 27 millioner, noe som kunne ha medført milliardbøter. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2