Russland har lagt ned veto mot et norsk-irsk resolusjonsutkast i FNs sikkerhetsråd om å holde en nødhjelpskorridor fra Tyrkia til Syria åpen i ett år til. Foto: Pontus Höök / NTB
Russland har lagt ned veto mot et norsk-irsk resolusjonsutkast i FNs sikkerhetsråd om å holde en nødhjelpskorridor fra Tyrkia til Syria åpen i ett år til. Foto: Pontus Höök / NTB

Russland la ned veto mot norsk resolusjonsutkast i Sikkerhetsrådet

Russland har lagt ned veto mot et norsk-irsk resolusjonsutkast i FNs sikkerhetsråd om å holde en nødhjelpskorridor fra Tyrkia til Syria åpen i ett år til.

De siste to årene har grenseovergangen Bab al-Hawa, på grensa mellom Tyrkia og Syria, vært den eneste muligheten til å frakte nødhjelp til rundt 4 millioner mennesker i de gjenværende opprørskontrollerte områdene nordvest i Syria.

Sikkerhetsrådets mandat for nødhjelpskorridoren utløper søndag, og Norge og Irland fremmet et forslag til resolusjon som i praksis ville ha forlenget mandatet med ett år. Dette la Russland ned veto mot.

Kreml er nære allierte med Syrias president Bashar al-Assad og mener nødhjelpskorridoren er et brudd på Syrias suverenitet.

Russland mener nødhjelpen bør bringes inn via den regjeringskontrollerte delen av Syria, noe som vil gi Assad-regimet langt større kontroll.

Veto

Da det norsk-irske resolusjonsutkastet etter lang debatt kom opp for avstemning fredag, benyttet Russland seg derfor av vetoretten. Kina avsto fra å stemme, mens Sikkerhetsrådets øvrige 13 medlemsland stemte for.

Resolusjonsutkastet åpnet for å holde nødhjelpskorridoren åpen i seks måneder, pluss ytterligere seks måneder dersom ikke Sikkerhetsrådet innen den tid har endret mening.

Forslaget påla samtidig FNs generalsekretær å overvåke korridoren for å sikre at det bare er nødhjelp i bilene som slipper gjennom.

Alternativt forslag

Heller ikke dette ville Russland være med på, og landet sa også nei til å støtte et kompromissforslag fra Brasil og De forente arabiske emirater om å forlenge mandatet med ni måneder.

Den russiske FN-delegasjonen la deretter fram sitt eget forslag som ville ha forlenget mandatet med seks måneder, men dette fikk støtte bare fra Kina. USA, Frankrike og Storbritannia stemte imot, mens de ti øvrige landene, blant dem Norge avsto fra å stemme.

Russlands viseambassadør Dmitrij Poljanskij sa etter avstemningen at han ikke hadde tro på noe kompromiss, og nødhjelpskorridoren vil i så fall bli stengt alt søndag.

Reprise

Også da mandatet skulle forlenges for ett år siden, satte Russland seg på bakbeina. De to resolusjonsutkastene ble da imidlertid samordnet og deretter enstemmig vedtatt i Sikkerhetsrådet.

Tonen mellom Kreml og Vesten er imidlertid kraftig skjerpet etter at Russland i februar invaderte nabolandet Ukraina.

Vesten har svart med å innføre strenge sanksjoner mot Russland, noe som har gjort det svært vanskelig å oppnå diplomatisk enighet med landet i internasjonale spørsmål.