SPERRET AV: Russland skal ha bestemt seg for å sperre av Azovstal i stedet for å storme stålverket. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / Reuters
SPERRET AV: Russland skal ha bestemt seg for å sperre av Azovstal i stedet for å storme stålverket. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / Reuters

Russland erklærer seier i Mariupol

Vladimir Putin skal ha beordret det russiske militæret til å sperre av stålverket hvor de siste ukrainske soldatene i byen befinner seg.

Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu melder torsdag formiddag, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax, at Mariupol er «frigjort» og under russisk kontroll.

– Fullføringen av arbeidet for å frigjøre Mariupol er en suksess. Jeg gratulerer deg, skal Putin ha sagt til forsvarsminister Sjoigu, ifølge Ria Novosti.

Avbryter storming

Opplysningen er ikke bekreftet fra uavhengige kilder.

Kunngjøringen fra Russland kom etter at president Vladimir Putin ifølge Sky News beordret militæret å avbryte planene om å storme stålverket Azovstal, hvor de siste gjenværende ukrainske soldatene befinner seg, og i stedet sperre av det elleve kvadratkilometer store området.

Putin ønsker at Azovstal skal sperres så grundig av «at ikke engang en flue kan komme inn eller ut ubemerket», skriver Sky News.

Ukrainas utenriksdepartement melder torsdag ettermiddag at deres soldater fremdeles kjemper i Mariupol.

«Flere hundre sivile, barn, skadde ukrainske forsvarere er fanget i stålverkets bomberom. De har nesten ikke mat eller vann eller nødvendig medisin», skriver utenriksdepartementet via Twitter.

Det antas at det er igjen om lag to tusen soldater i Azovstal, sammen med rundt tusen sivile. Over 300.000 av Mariupols 450.000 innbyggere skal ha flyktet fra havnebyen.

Krever umiddelbar evakuering

I en melding på Telegram ber Ukrainas visestatsminister Irina Veretsjuk om at det åpnes humanitære korridorer som tillater sivile og skadde soldater å forlte Azovstal.

Det skriver The Guardian.

– Vi krever at russerne umiddelbart åpner en humanitær korridor. Det er nå rundt 1000 sivile og 500 skadde soldater. De må bli fraktet ut derfra i dag, skriver hun i meldingen.

– Avgjørende

Samtidig ber Veretsjuk verdenslederne om å fokusere på situasjonen i Azovstal.

– Nå er dette et avgjørende punkt for den humanitære innsatsen, står det i meldingen.

Byen har vært under massive angrep i flere uker og er så å si utbombet etter to måneder med krig.

Mariupol er, hvis opplysningene fra russisk hold stemmer, den største byen Russland har tatt i Ukraina siden krigen startet 24. februar.