Russland: Den ukrainske motoffensiven er slått tilbake

I natt gikk russiske myndigheter ut med meldinger om at den ventede ukrainske motoffensiven begynte søndag morgen, og at den er mislykket. Informasjonen er ikke bekreftet fra andre kilder. Her er det vi vet.

UTSTYRT: Offensiven har vært varslet flere ganger, så den kommer neppe uventet. Men er dette virkelig offensiven? Foto: Efrem Lukatsky / NTB
UTSTYRT: Offensiven har vært varslet flere ganger, så den kommer neppe uventet. Men er dette virkelig offensiven? Foto: Efrem Lukatsky / NTB

Like etter midnatt natt til mandag meldte russiske myndigheter om at Ukraina iverksatte en militæroperasjon i stor skala om morgenen den 4. juni. Den ukrainske motoffensiven har vært ventet, og lørdag sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at styrkene er klare. Søndag og natt til mandag var ukrainerne tause om offensiven, og den er heller ikke bekreftet fra nøytrale kilder. Her er utspillene:

Russlands: Angrepet er slått tilbake

Det var russiske medier som først meldte om offensiven. Talsmann for for forsvarsdepartementet Igor Konashenkov ga følgende beskjed på et TV-innslag gjengitt av nyhetsbyrået Reuters:

– Fienden iverksatte en offensiv i stor skala over fem sektorer i fronten i sør i retning av Donetsk, og brakte med seg de mekaniserte brigadene 23 og 31 fra de strategiske reservestyrkene, begynner han.

Totalt hevder Konashenkov at seks brigader skal ha deltatt, og russisk fjernsyn viser en dronevideo som de hevder er fra offensiven.

Vestlige medier har foreløpig ikke geolokalisert eller tidfestet videoen.

– Fiendens mål var å bryte igjennom forsvaret vårt der det etter deres mening var mest sårbart. De lyktes ikke. De mistet 250 soldater, 16 tanks, tre transportenheter og 21 pansrede kjøretøy, hevdet han.

Han opplyste også om at lederen for den russiske generalstaben general Valery Gerasimov befant seg på en fremskutt russisk kommandopost da ukrainerne angrep. Han ga ikke mer informasjon om Gerasimov.

Ingen andre kilder har bekreftet informasjonen fra Russland.

Ukraina: «Planer elsker stillhet»

President Volodymyr Zelenskyj sa ingenting om offensiven i talen han holdt natt søndag kveld. Lørdag uttalte han at Ukraina var klare til å iverksette motoffensiven, men han sa ikke når.

Søndag oppfordret Kyiv til «stillhet» i en video, som er gjengitt av avisen The Kyiv Independent på Twitter. Sammen med videoen kom beskjeden: «Planer elsker stillhet» og «Det kommer ikke til å bli kunngjort noen begynnelse».

Man kan ikke akkurat si at Ukraina har vært tause om den kommende motoffensiven tidligere, men nå ønsker de altså ikke å uttale seg om hva som foregår.

Mandag i 12-tiden sier en talsperson i det ukrainske forsvaret, ifølge Reuters, at de ikke har noe informasjon om dette, og at de heller ikke kommenterer falske påstander.

Tenketank hevder Ukraina tok terreng

Ifølge tenketanken ISW viser geolokaliserte fotografier som ble postet i sosiale medier den 4. juni at ukrainske styrker i området sørøstover fra fronten i retning av Rivnopil i Donetsk. Det samsvarer med informasjon fra russerne om hvor en av de ukrainske angrepene skal ha skjedd i går.

ISW peker også på bevegelser andre steder i Donetsk: i Novopil, Novosilka og Vremivka.

Den russiske militærbloggeren Boris Wozhin rapporterte søndag at ukrainske styrker tok Neskuchne og Novodarivka, men dette er ikke bekreftet fra andre kilder.

ISW viser til en annen russisk militærblogger, Boris Rozhin, og andre russiske kilder, som hevder at et ukrainsk angrep i Zaporizhia-regionen ble slått tilbake. Andre militærbloggere hevder ukrainerne har rykket frem noen hundre meter i området.

ISW rapporterer også at russland skal ha beveget seg vestover i Kharkiv, og viser til uttalelser tidligere innenriksminister Vitaly Kiselev i Luhansk. Der skal russerne ha krysset elven Oskil og tatt byen Novomlynsk. Tenketanken tar forbehold, for det er ikke noen visuell dokumentasjon fra hendelsen.

Utfordrende å få bekreftelser

Det er i øyeblikket uklart om angrepet har funnet sted stor skala. Det foregår kamper langs fronten, og det er ikke mulig å fastslå at det nå dreier seg om den varslede offensiven.

Det er også helt uklart hvor omfattende angrepene i natt har vært, og om de har foregått på flere steder enn Russland oppgir.