
Russisk jagerfly kolliderte med amerikansk drone:
– USA har advart om dette
En amerikansk drone har styrtet i Svartehavet, og USA gir to russiske jagerfly skylden. Ekspert Per Erik Solli er langt fra overrasket.
Ifølge amerikanske myndigheter dumpet to russiske jagerfly av typen Su-27, drivstoff på den amerikanske etterretningsdronen av typen MQ-9 gjentatte ganger.
Deretter traff det ene flyet dronens propell, slik at amerikanske styrker måtte ta dronen ned.
Ifølge USA opererte dronen ubemannet i internasjonalt luftrom.
– Det er første gang jeg har hørt om den taktikken. Uprofesjonelt og ikke minst ulovlig ettersom det skjer i internasjonalt luftrom, sier Per Erik Solli.
Overrasket er han dog ikke:

– USA har flere ganger advart om og tatt dette direkte opp med Russland, etter påfallende mange episoder de siste årene hvor russerne har fløyet nærme og agressivt.
Solli er pensjonert oberst fra Luftforsvaret og forsvarsanalytiker for Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), og mener episoden vitner om at de russiske pilotene har fått tydelige instrukser:
– Det virker som om russiske piloter har fått beskjed om å fly aggressivt for å virke truende.

– Vil utløse verbal storm
– Dette er et klart brudd på INCSEA-avtalen mellom Russland og USA, som gjelder både for militære marineskip i internasjonalt farvann og for militære luftfartøy i internasjonalt luftrom. Den skal ivareta maritim sikkerhet og flysikkerhet, konstaterer Per Erik Solli.
– Hva blir konsekvensene av dette?
– En verbal storm, slår Solli fast og utbroderer:
– Amerikanerne vil klandre Russland. Men det russiske regimet vil nok være passe fornøyd med at de har skadet en amerikansk drone. Russerne vil si at de gjorde dette med vilje, og at dette er en tydelig advarsel.
Tirsdag kveld, svarte Russland derimot med total ansvarsfraskrivelse, og nektet for hendelsen slik USA beskriver den:
– Ingen av de russiske jagerflyene kom i kontakt med den amerikanske dronen, melder det statlig kontrollerte russiske nyhetsbyrået Tass.

– Russland var heldige
– Vil dette få noen følger for krigen i Ukraina?
– Amerikanerne vil svare med ord, ikke handling. Jeg tror ikke dette vil få noen følger for krigen i Ukraina, sier militærekspert Solli og tilføyer:
– USA og andre som flyr overvåkningsdroner nær Ukraina over Svartehavet, vil fortsette med det og russerne vil fortsette å fly aggressivt i forsøk på å skremme dem bort.
Per Erik Solli understreker dog at denne gangen var de russiske pilotene heldige.
– Dette kan fort gå galt for russerne. MQ-9 er en forholdsvis liten drone, mindre enn et jagerfly. Er det større overvåkningsfly, kan kollisjon gå utover jagerflyet. Det har vi flere eksempler på, sier Solli og viser til en hendelse som fikk fatale følger:
– I 2001 kolliderte et kinesisk jagerfly med et amerikansk orion-etterretningsfly. Det endte med at amerikanerne foretok en nødlanding på en kinesisk base, mens det ene kinesiske jagerflyet styrtet og piloten omkom.

– Et symptom
Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen har doktorgrad i sovjetisk historie, og har forsket på russisk luftmakt og militærmakt.
I likhet med Per Erik Solli, reagerer han sterkt på de russiske pilotenes atferd.
– Uprofesjonell og farlig opptreden som fort kunne skadet dem selv også. Dette er et klart symptom på dårlig stemning mellom de to stormaktene, sier Haga.
Meldingene om at Russland nå benekter all form for involvering i at den amerikanske dronen styrtet, overrasker ham ikke.
– Det var forventet. Russland pleier å lyge og bortforklare.

– Russlands flyvåpen har skuffet
– Hvorfor tar ikke det russiske regimet ansvar eller såkalt ære for at den amerikanske dronen ble satt ut av spill?
– Det er ikke noe å være særlig stolt av å ha styrtet en ubemannet drone. Jeg vet ikke om dette er noe pilotene ble instruert til eller har gjort på eget initiativ, men det får en til å tenke, sier Haga og kommer med en knusende analyse av det russiske luftvåpenet:
– Disiplinen i det russiske luftforsvaret er ikke på topp. Det er mye dårlig stemning og frustrasjon over at denne krigen som ifølge Vladimir Putin skulle vare i noen dager, nå har vært i over ett år, sier Lars Peder Haga og konstaterer:
– Det russiske flyvåpenet har langt fra imponert. De har skuffet, og det får de nok en del kjeft for. I tillegg vil denne hendelsen langt fra svekke de alliertes støtte til Ukraina, heller tvert imot.
