RUINER: Redningsarbeidere jobber på spreng for lete etter overlevende i sammenraste bygninger. Mange av bygningene som fikk skader i skjelvet for halvannen uke siden, raste sammen under det nye skjelvet tirsdag. (Foto: STRINGER/ITALY/Reuters)
RUINER: Redningsarbeidere jobber på spreng for lete etter overlevende i sammenraste bygninger. Mange av bygningene som fikk skader i skjelvet for halvannen uke siden, raste sammen under det nye skjelvet tirsdag. (Foto: STRINGER/ITALY/Reuters)

Ruinene gjennomsøkes etter overlevende i Italia

Mens tusener av livredde mennesker overnattet ute etter enda et jordskjelv i Nord-Italia tirsdag, gjennomsøkte redningsmannskapene ruinene etter overlevende.

Jordskjelvet kostet minst 16 mennesker livet, mens flere hundre ble skadd, bare ni dager etter at seks mennesker mistet livet og tusener ble hjemløse etter et enda kraftigere skjelv i det samme Emilia Romagna-området.

Løp i panikk

Folk i byer så langt fra hverandre som Pisa og Venezia løp i panikk ut på gatene da bakken igjen begynte å skjelve tirsdag formiddag. Bare noen timer senere kom det tre kraftige etterskjelv på bare fem minutter.

Da mørket falt på, sa myndighetene at en person fortsatt var savnet.

Letingen etter overlevende startet i den lille byen Medolla etter at det ble hørt rop fra under ruinene av sammenraste bygninger.

Over hele regionen er det kaos. Flere mindre byer og verdifulle historiske bygninger ligger i ruiner.

– Alt har kollapset. Det er kaos, bygninger har rast sammen over hele byen, sier en brannmann fra den vesle byen Cavezzo til avisa Corriere della Sera.

Ligger innesperret

En politimann bekrefter at situasjonen i byen er svært alvorlig og sier Cavezzo «er i stor grad ødelagt». Mange mennesker ble liggende lenge innesperret under sammenraste bygninger.

Litt lenger øst, i Rovereto di Novi, omkom en prest i jordskjelvet. Han skal ha blitt truffet av en fallende bjelke idet han gikk inn i kirken sin for å redde en madonnastatue.

Skjelvet målte 5,8 og hadde episenter rundt 40 kilometer nord for Bologna og 60 kilometer vest for Parma.

Skjelvet for litt over en uke siden rammet verdensarvbyen Ferrara og andre byer i samme region. En rekke historiske bygninger ble lagt i grus som følge av rystelsene.

Les også: Kulturarv ødelagt i jordskjelv i Italia

Tusenvis av mennesker har måttet flytte inn i teltleirer fordi hjemmene deres er ødelagt. Tirsdagens skjelv førte til at en rekke bygninger som fikk skader under det første skjelvet, raste helt sammen.

Staten vil bidra

Også denne gangen oppsto det skader på flere historiske bygninger, blant annet Palazzo Ducale i Mantova.

– I går natt var den første natten hjemme etter det første skjelvet. Så kom det et nytt, sier en innbygger i Sant'Agostino til SkyTG24.

– Jeg vil forsikre alle om at staten vil gjøre alt som trengs, alt som er mulig å gjøre, så fort den kan, for å garantere at en region så spesiell, så viktig, så produktiv for Italia kan vende tilbake til normalen, sa statsminister Mario Monti tirsdag.

Skjelvene har rammet et område som er viktig for Italias matproduksjon, og de viktige eksportproduktene parmesanost og balsamicoeddik kommer herfra. Bønder anslår at skjelvet 20. mai gjorde skader i landbruket for over 200 millioner euro, tilsvarende 1,5 milliarder kroner. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2