KLAR: Den norske generalmajoren Robert Mood reiste søndag til New York for å bidra i planleggingen av FNs observatørstyrke til Syria.  (Foto: Scanpix)
KLAR: Den norske generalmajoren Robert Mood reiste søndag til New York for å bidra i planleggingen av FNs observatørstyrke til Syria. (Foto: Scanpix)

Robert Mood kom uskadd fra eksplosjon i Syria

Sjefen for FNs observatørstyrke i Syria, norske Robert Mood, har sluppet uskadd fra en bombeeksplosjon utenfor Deraa, opplyser vitner.

Generalmajor Mood satt i en bil i en kolonne av kjøretøyer som ble rammet da en bombe som var plassert i en veikant eksploderte onsdag.

Flere angrep

Verken Mood eller hans talsmann Neeraj Singh var blant de skadde, fortalte en fotograf fra nyhetsbyrået AFP.

Det var ikke umiddelbart på det rene hvem som sto bak bombeangrepet mot kolonnen. Angrepet var det foreløpig siste i en serie brudd på den rundt en måned gamle avtalen om våpenhvile i Syria.

Soldatene som ble skadd, var med i en avdeling som eskorterte bilkolonnen mens den var på vei til Deraa som ligger sør i Syria. Mesteparten av kolonnen hadde passert, da sprengladningen gikk av.

Også i slutten av forrige måned var FNs observatører «ubehagelig nær» en av eksplosjonene i den syriske byen Idlib mandag.

– Ingen tvil om at det er utrygt her, sa Robert Mood da.

Våpenhvilen brytes daglig selv med FNs tilstedeværelse, erkjenner han.

Hemmelige samtaler

Generalmajor Robert Mood leder FNs observatørstyrke i Syria.

Han ankom han Damaskus 29. april og venter fortsatt på brorparten av den 300 mann sterke, ubevæpnede styrken.

– Det vi har sett så langt, er at FNs nærvær legger en betydelig demper på voldshandlingene.

Opplysninger om hevnangrep mot personer som snakker med FNs folk, har gjort det nødvendig å være hemmelighetsfull rundt samtalene Mood og hans folk skal ha i Syria.

– Våre folk var bare noen hundre meter unna en av bombene i Idlib. Det er så nær at du får en kraftig påminnelse om alvoret i situasjonen, sa Mood til NTB 30. april.

Over 20 personer skal ha blitt drept i det forrige angrepet.

FNs og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan vil i løpet av de kommende ukene reise tilbake til Syria, opplyste hans pressetalsmann Ahmad Fawzi onsdag. Annan skal forsøke å få syrerne til å holde seg til en fredsplan han har utarbeidet.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2