HARDT UT: USAs president Barack Obama talte til tilhengere i Chicago natt til fredag, norsk tid. Obama gikk hardt ut i åpningen av sin kamp for å bli gjenvalgt. (Foto: SCOTT OLSON/Afp)
HARDT UT: USAs president Barack Obama talte til tilhengere i Chicago natt til fredag, norsk tid. Obama gikk hardt ut i åpningen av sin kamp for å bli gjenvalgt. (Foto: SCOTT OLSON/Afp)

– Republikanerne vil omdanne USA til «en nasjon av veihull»

Republikanerne ønsker å omgjøre USA til en nasjon på nivå med fattige land i den tredje verden, hevder president Barack Obama.

Den sittende presidenten går hardt ut i åpningen av sin kamp for å bli gjenvalgt.

Opposisjonspartiets plan for å redusere landets gjeldsbyrde vil omgjøre USA til «en nasjon av veihull», tordnet Obama på et møte i hjembyen Chicago natt til fredag norsk tid. Møtet var det første av tre med sikte på å skaffe 2 millioner dollar til valgkampen.

– Hvis vi skulle holde oss til deres syn, kan vi ikke investere i veier og bruer og lyntog. Det betyr at vi ville bli en nasjon preget av huller i veiene, og flyplassene våre ville bli verre enn stedene i det vi pleide å kalle den tredje verden, fortsatte presidenten.

Les også: Obama vil kutte gjelda med 22.000 milliarder

– Uvanlig store framskritt

Obama framholdt at det er gjort «uvanlig store framskritt» i løpet av hans vel to år i Det hvite hus, men at svært mye arbeid gjenstår. Han ba sine tilhengere om hjelp til å fullføre den jobben han har begynt på-

Barack Obama ble valgt til USAs president 4. november 2008 og innsatt i embetet 20. januar 2009. Han vil forsøke å bli gjenvalgt for en ny fireårsperiode ved presidentvalget som skal holdes 6. november neste år.

Statsbudsjett vedtatt i Kongressen

Kongressen i USA vedtok torsdag et statsbudsjett med store kutt i offentlige utgifter.

Et flertall på 81 mot 19 senatorer stemte torsdag kveld for statsbudsjettet for inneværende budsjettår. Tidligere på dagen ble det vedtatt i Representantenes hus med et flertall på 260 mot 167 stemmer.

Det eneste som nå gjenstår, er at president Barack Obama undertegner budsjettet.

Har forhandlet i flere måneder

I budsjettet er offentlige utgifter kuttet med 38,5 milliarder dollar, tilsvarende 209 milliarder kroner.

Demokratene og Republikanerne har forhandlet om budsjettet i flere måneder, men i forrige uke ble et forlik inngått i ellevte time.

Om de ikke hadde lyktes politikerne å komme til enighet om budsjettet, ville offentlige kontorer i USA blitt stengt.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2