BEKYMRET: President Vladimir Putin er spesielt bekymret for folk i hans indre sirkel, sier kilder nær Kreml. Foto: Sergei Bobylev / AP
BEKYMRET: President Vladimir Putin er spesielt bekymret for folk i hans indre sirkel, sier kilder nær Kreml. Foto: Sergei Bobylev / AP

Putin misfornøyd med økt alkoholbruk

Etter invasjonen av Ukraina har ledere og ansatte i det russiske statsapparatet begynt å drikke mer alkohol enn noen gang.

– De begynte å drikke i februar. Og noen av dem vil ikke slutte, sier en kilde nær Kreml til den uavhengige nettavisen Meduza.

President Vladimir Putin, som selv er kjent for å holde seg unna alkohol, har ifølge avisen ved flere anledninger den siste tiden tatt opp kampen mot alkoholisme i landet.

VODKA: Brennevinet har en lang tradisjon i russisk kultur. Foto: NOVOSTI
VODKA: Brennevinet har en lang tradisjon i russisk kultur. Foto: NOVOSTI

Russland er blant landene i verden med høyest alkoholkonsum, og alkoholmisbruk har lenge vært et stort samfunnsproblem.

Men det er ikke den generelle befolkningens ve og vel som gjør at presidenten nå adresserer problemet, ifølge Meduza.

– Utløp for stress

Deres kilder oppgir at ministre, departementsansatte, folk i presidentadministrasjonen og guvernører nå drikker mye mer enn tidligere.

– Putin er spesielt bekymret for folk i hans indre sirkel, ifølge kildene.

Det økte alkoholkonsumet forklares med økt stressnivå.

Veldig få visste om Putins planer om en fullskala invasjon av Ukraina før den startet 24.februar, og mange reagerte dermed med sjokk og forvirring.

– Folk har fått utløp for stress på denne måten siden februar, sier Meduzas kilder.

Og drikkingen får konsekvenser.

– Noen har ikke dukket opp på viktige begivenheter. Andre har vært slurvete og sagt ting som ikke hører hjemme i offisielle sammenhenger. Folk har begynt å legge merke til det.

Men enn så lenge ser det ikke ut til at de som drikker trenger å bekymre seg for å få sparken.

Visstnok vil Putin heller fortsette en stund til å hinte at han ønsker en slutt på dette. Men om det ikke fører frem, kan det hende han må endre strategi for å få orden i rekkene.