TV-TALE: Vladimir Putin holdt en uannonsert tale på russisk TV natt til torsdag. Her er han fotografert ved et tidligere møte, i februar i år.
TV-TALE: Vladimir Putin holdt en uannonsert tale på russisk TV natt til torsdag. Her er han fotografert ved et tidligere møte, i februar i år. Foto: Yuri Kochetkov / AP / NTB

Putin bekrefter at han har godkjent militæroperasjon i Donbas

President Vladimir Putin sa i en TV-sendt tale natt til torsdag at militære sammenstøt mellom Russland og Ukraina er uunngåelig. Ukrainas president bekrefter at Russland invaderer landet.

Samtidig som FNs sikkerhetsråd var samlet til et krisemøte etter bekymringsmeldinger fra ukrainske myndigheter natt til torsdag, holdt Russlands president en TV-sendt tale til det russiske folk.

Talen var ikke på forhånd varslet, og var på russisk.

Putin sa i talen at han har godkjent en militæroperasjon i Donbas, og ber i talen ukrainske styrker om legge ned våpnene.

Han understreker at sammenstøt vil være uunngåelig, og at militæroperasjonen er et svar på trusler som er kommet fra Ukraina og for å beskytte sivile.

Truer med konsekvenser

Putin sa i talen at den militære operasjonen er i gang. Han bekrefter at det er i utbryterregionene Luhansk og Donetsk angrepene militæroperasjonen vil foregå.

Onsdag ba separatistlederne i Luhansk og Donetsk om militærhjelp fra Russland mot det de kalte ukrainsk aggresjon.

Putin sier at Russland ikke har som mål å okkupere Ukraina, men at alt ansvar for et blodbad ligger hos det han kaller det «ukrainske regimet».

I talen truet han andre land og gjorde det klart at ethvert forsøk på hindre den russiske operasjonen vil føre til «konsekvenser som de aldri har opplevd».

Her hører TV 2-teamet smellene: – Oi, se der!

Hører eksplosjoner

Kort tid etter talen, kom det via sosiale medier en rekke ubekreftede meldinger om uroligheter og eksplosjoner i Øst-Ukraina.

Ukrainas utenriksminster Dmytro Kuleba bekreftet via sin twitter-konto ved 05-tiden torsdag at Putin har startet en fullskala invasjon av Ukraina.

– Fredelige ukrainske byer er under luftangrep. Dette er en angrepskrig, skriver han.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky bekrefter i en tale til sitt folk torsdag morgen at Russland har angrepet. Han innfører samtidig en beredskapslov, som innebærer at det militære får kontroll over vanlige samfunnsfunksjoner.

– Antagelig den største krigen vi vil oppleve i Europa siden andre verdenskrig

– Mange av døde

Ifølge Ukrainas innenriksminister, Anton Gerashchenko, er flere titalls personer døde. Innenriksministeren opplyser i et Facebook-innlegg at dødstallene kan være langt høyere, og at det kan være snakk om hundrevis av personer.

– Det kommer til å bli tusenvis av døde fremover dersom dette fortsetter, sier han.

Joe Biden fordømte det han kaller et «uprovosert og uberettiget» angrep på Ukraina.

FORDØMMELSE: Den amerikanske presidenten Joe Biden fordømte det russiske angrepet i Ukraina. Foto: POOL
FORDØMMELSE: Den amerikanske presidenten Joe Biden fordømte det russiske angrepet i Ukraina. Foto: POOL

– Russland alene er ansvarlig for døden og ødeleggelsen dette angrepet vil medføre. Verden vil holde Russland ansvarlig, sa den amerikanske presidenten, ifølge Reuters.

I et intervju med NBC News sent onsdag kveld sa USAs utenriksminister Anthony Blinken at han trodde at invasjonen kunne skje i løpet av natten.

– Dessverre har Russland satt sine styrker på siste beredskapspunkt på tvers av Ukrainas grenser i nord, mot øst, mot sør, sa han til nyhetskanalen.