Putin avviser at han ønsker å gjenreise det russiske imperiet

Russland sier de ikke planlegger å sende styrker til de to utbryterregionene i Øst-Ukraina nå, men at de vil gjøre det dersom det oppstår en trussel.

DRØM: Russlands president Vladimir Putin har en drøm om et svunnet imperium, mener FFI-forsker Tor Bukkvoll. Foto: Sergey Guneev / AP / NTB
DRØM: Russlands president Vladimir Putin har en drøm om et svunnet imperium, mener FFI-forsker Tor Bukkvoll. Foto: Sergey Guneev / AP / NTB

President Vladimir Putin anerkjente mandag Donetsk og Luhansk som uavhengige og åpnet samtidig for å sende en russisk «fredsstyrke» til de to ukrainske utbryterrepublikkene.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa på en pressekonferanse tirsdag at de russiske styrkene ankom Øst-Ukraina mandag, og han betegnet dette som et brudd på folkeretten og en svært alvorlig handling.

Kort tid etter opplyste Støres kontor at det han mente å si var at Putin mandag varslet at de ville sende styrker inn i Øst-Ukraina, ikke at det faktisk alt hadde gjort det.

Russlands viseutenriksminister Andrej Rudenko avviste tirsdag ettermiddag at russiske styrker er sendt til Donetsk og Luhansk.

– Hittil er det ingen som har planlagt å sende noen noe sted. Dersom det oppstår en trussel, vil vi tilby assistanse i tråd med avtalen som er ratifisert, sa Rudenko.

Ifølge Rudenko åpner avtalen for å bidra med «russisk militærhjelp» til de to utbryterrepublikkene, men han advarte samtidig mot å spekulere i om dette inkluderer styrker.