BLE SABOTERT: Gassbobler kommer til overflaten etter lekkasjen i Nord Stream 2 i september i fjor. Foto: Danmarks forsvarsdepartement
BLE SABOTERT: Gassbobler kommer til overflaten etter lekkasjen i Nord Stream 2 i september i fjor. Foto: Danmarks forsvarsdepartement

Pro-ukrainsk gruppe kan stå bak

Ny etterretning antyder at en pro-ukrainsk gruppe sto bak sabotasje mot Nord Stream. Ukraina avviser innblanding, mens Russland gjentar tidligere krav.

En ny etterretningsrapport tyder på at en pro-ukrainsk gruppe utførte sabotasjeangrepet på gassrørledningen Nord Stream i fjor, skriver New York Times.

Opplysningene er det første kjente betydelige sporet som peker i retning av hvem som var ansvarlig for angrepet.

Ifølge avisen har amerikansk etterretning ingen indikasjoner på at ledelsen i Ukraina var involvert eller kjente til aksjonen.

Etterforskere på begge sider av Atlanteren har slitt med å finne ut hvem som sto bak eksplosjonene ved gassrørledningen i fjor.

Nord Stream-rørledningene sørget for gass fra Russland til Vest-Europa.

Avviser innblanding

New Tork Times peker imidlertid på at det er mye som er uvisst for etterretningen til USA. Det ikke er kjent hvor mange som var involvert, hvordan aksjonen ble finansiert og hvem som ledet den.

Ifølge avisen skal det være en gruppe som er motstandere av president Vladimir Putin i Russland. Gruppen består trolig av enten ukrainere eller russere, eventuelt begge deler.

AVVISER: Rådgiver ved presidentkontoret i Ukraina, Mykhajlo Podoljak, sier landet ikke hadde noe med sabotasjen på Nord Stream å gjøre. Foto: Genya Savilov / AFP / NTB
AVVISER: Rådgiver ved presidentkontoret i Ukraina, Mykhajlo Podoljak, sier landet ikke hadde noe med sabotasjen på Nord Stream å gjøre. Foto: Genya Savilov / AFP / NTB

Rådgiver for stabssjefen ved den ukrainske presidents kontor, Mykhajlo Podoljak, avviser at Kyiv var innblandet i sabotasjen.

– Ukraina har ingenting med Østersjø-ulykken å gjøre og har ingen informasjon om pro-ukrainske sabotasjegrupper, skriver han på Twitter.

Russland gjentar krav

Det har vært mange spekulasjoner om hvem som kan ha stått bak sabotasjen 26. september.

Mange i Vesten mistenkte raskt russiske myndigheter. Ukraina, Storbritannia og USA er også blitt beskyldt for å ha utført sprengningene.

Nylig kom det også udokumenterte anklager om at Norge hadde vært en del av operasjonen.

Helikopterbilder viser gasslekkasjene:

Russland sier meldingen viser behovet for en internasjonal gransking.

– Dette beviser at vårt initiativ for en internasjonal etterforskning i regi av FNs generalsekretær er på sin plass, sier Russlands viseambassadør til FN, Dmitrij Poljanskij.

Poljanskij sier til Reuters at Russland i løpet av måneden vil be FNs sikkerhetsråd stemmer over et forslag om å be generalsekretær António Guterres sette i gang en gransking.

I artikkelen i New York Times er det ingen åpne kilder. En talsperson fra CIA vil ikke kommentere opplysningene, mens en talsperson for Nasjonalt sikkerhetsråd i Det hvite hus henviser til europeiske myndigheter og deres etterforskning.

GALT Å SPEKULERE: Nato-sjef Jens Stoltenberg uttalte seg om artikkelen til New York Times under en pressekonferanse i Stockholm tirsdag. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB
GALT Å SPEKULERE: Nato-sjef Jens Stoltenberg uttalte seg om artikkelen til New York Times under en pressekonferanse i Stockholm tirsdag. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB

Stoltenberg vil ikke spekulere

Regjeringen i Tyskland sier den har merket seg artikkelen i New York Times.

– For noen dager siden orienterte Sverige, Danmark og Tyskland FNs sikkerhetsråd om at etterforskningen pågår og at det fortsatt ikke foreligger resultater, heter det i en uttalelse fra statsminister Olaf Scholz' regjering.

Også Nato-sjef Jens Stoltenberg la seg på en tilsvarende linje da han fikk spørsmål om saken på en pressekonferanse i Stockholm.

– Det vi vet er at det har vært et angrep, at det var sabotasje og at det var et veldig alvorlig angrep mot kritisk infrastruktur i Europa.

– Men etterforskningen og undersøkelsene pågår fortsatt, så det vil være galt å spekulere i hvem som står bak, inntil de er avsluttet.

Fakta om Nord Stream-sabotasjen

* Nord Stream 1 og 2 er navnet på to gassrørledninger som går mellom Russland og Tyskland via Østersjøen.

* Nord Stream 1 består av to rørledninger som åpnet i 2011 og 2012. Den er over 120 mil lang og går fra Vyborg nordvest i Russland til Greifswald nordøst i Tyskland, der den kobles på en tysk oljerørledning.

* Den var verdens lengste undersjøiske rørledning da den ble bygd.

* Nord Stream 2 er to rørledninger som går parallelt med Nord Stream 1. Den ble bygd mellom 2018 og 2021 for å doble kapasiteten på russisk gasseksport til Europa.

* 27. september ble det meldt om et uvanlig trykkfall både i Nord Stream 1 og 2, noe som etter hvert viste seg å være resultatet av en eksplosjon på havbunnen ved den danske øya Bornholm dagen før.

* Dette resulterte i alt i fire ulike lekkasjer, hvorav to var i svensk økonomisk farvann og de to andre i dansk. Lands økonomiske sone er ikke det samme som territorialfarvann.

* Seismiske målinger fra både svenske og danske myndigheter viste at eksplosjoner fant sted på havbunnen i timene før lekkasjene ble oppdaget.

* 18. november bekreftet Sverige at eksplosjonen skyldtes sabotasje, og at det er funnet sprengstoff på fremmede gjenstander hentet opp fra åstedet.

Kilde: NTB