Bondeopprøret i Europa:

Politiet svarer med vannkanon etter møkkspredning

BRUSSEL (TV 2): EUs landbruksministere møtes i Brussel mandag. Der blir de møtt av rasende bønder.

TILDEEKKET: En politimann er dekket av halmstrå under bondedemonstrasjonene. Foto: Santiago Vergara / TV 2
TILDEEKKET: En politimann er dekket av halmstrå under bondedemonstrasjonene. Foto: Santiago Vergara / TV 2

Flere tusen bønder blokkerte mandag EU-kvartalene i Brussel med traktorer, barrikader, brennende bildekk og fyrverkeri. Ifølge Het Nieuwsblad sier lokalt politi at det er omtrent 900 traktorer i den belgiske hovedstaden mandag.

Bøndene har stengt alle gatene som fører inn til Schumann-rundkjøringen i hjertet av EU-området. EUs landbruksministrene innledet mandag et planlagt møte mot et bakteppe av aksjonerende bønder over hele EU.

Flere traktorer har spredd halm og illeluktende dyremøkk utover fortau og gater. 

Største på mange år

Politiet hadde satt opp sperringer for å holde traktorer unna området mandag morgen, men ved en av sperringene passerte bøndene enkelt forbi. Politiet hadde rett og slett ikke tenkt på å blokkere gang- og sykkelveien, ifølge Het Nieuwblad.

Andre steder har bøndene brukt traktorer til å fjerne sperringene. 

Ved en sperring har bønder også spredd møkk på politiet, noe politiet har brukt vannkanoner til å svare på.

Brussel er vant med demonstrasjonen av alle typer og omfang, men mandagens oppbud er det største på mange år, ifølge NTB.

– Vi er fattige

Bondedemonstrasjonen mandag er den siste i en lang rekke med demonstrasjoner i flere land de siste månedene. 

Bønder har sperret veier og dumpet grønnsaker i en rekke EU-land – fra Polen til Frankrike – i sinne over billige importvarer og det de mener er overdrevne miljøkrav. 

FULL FYR: Demonstrantene har satt fyr på medbrakte gjenstander utenfor EUs hovedkvarter. Foto: Harry Nakos/ AP / NTB
FULL FYR: Demonstrantene har satt fyr på medbrakte gjenstander utenfor EUs hovedkvarter. Foto: Harry Nakos/ AP / NTB

De vil blant annet ha fjernet restriksjoner på landbruksproduksjon og vil endre importavtalen mellom EU og Ukraina. Bøndene hevder konkurranse fra ukrainske produkter går utover lønnsomheten fordi ukrainske bønder ikke trenger å følge EUs regler om blant annet dyrevelferd.

Den franske bonden Morgan Ody, som også er koordinator for bondeorganisasjonen La Via Campesina, sier kravene for de fleste bønder handler om én ting: Inntekt.

– Det handler om faktumet at vi er fattige, og at vi ønsker oss en levelig inntekt, sier hun til nyhetsbyrået Reuters.

Diskuterer tiltak

Som svar på bondedemonstrasjonen har EU allerede lettet på noen av kravene om utslippskutt i unionens såkalte «green deal»-pakke.

Mandag diskuterer landbruksministerne ytterligere forslag for å minske presset på bøndene. Blant annet diskuterer de mulighetene for å kunne gi mindre gårdsbruk fritak fra enkelte miljøkrav, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Bønder må få betalt for det de gjør. Det er aspekter ved avtalen som innebærer krav som de ikke får noe igjen for å følge. Det er kjernen i problemet, sier Belgias landbruksminister David Clarinaval mandag.

– Jeg sier ikke at vi ikke kan gjennomføre endringene, men vi må ta hensyn til realitetene på bakken, sier Frankrikes landbruksminister Marc Fesneau.

Relatert

Mer innhold fra TV 2