Lockheed Martin F 35 Lightning II (Foto: US Air Force/)
Lockheed Martin F 35 Lightning II (Foto: US Air Force/)

Pentagon-kutt kan forsinke Norges nye kampfly

Kraftige budsjettkutt i Pentagon kan føre til at arbeidet med å utvikle Norges nye kampfly kan bli forsinket med ytterligere to år.

USAs forsvarssjef Robert Gates kommer torsdag til å kunngjøre budsjettkutt på rundt 100 milliarder dollar for enkelte våpenprogrammer, opplyser kilder i Washington.

To år forsinket

Pentagons største våpenprosjekt, Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighter som Norge etter planen skal kjøpe 48 av, vil rammes av nedskjæringene.

Ifølge en sentralt plassert forsvarskilde blir utviklingen av det nye kampflyet trolig forsinket med ytterligere to år.

Senest i fjor ble det kjent at utviklingen av F-35 ville ta 13 måneder lenger enn først varslet.

Høyere prislapp

Lockheed Martin vil ikke kommentere opplysningene om den nye forsinkelsen, men melder om framgang i arbeidet og opplyser at testfly nummer ti for få dager siden gikk på vingene.

Nylig ble det også kjent at F-35 kan få en betydelig høyere prislapp enn det som lå til grunn da regjeringen valgte å satse på det amerikanske kampflyet høsten 2008.

I dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Oslo, som WikiLeaks har fått tak i, snakkes det om en samlet pris på 30 milliarder kroner for flyene. Det er 12 milliarder kroner mer enn tidligere opplyst.

Regjeringen skal redegjøre nærmere både for pris og tidsplan for kampflyprosjektet overfor Stortinget i løpet av 2011 og har ikke tatt noen endelig beslutning om hvor mange fly som skal kjøpes. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2