Palestinerne: Al Jazeera-journalist drept av Israel med overlegg

Palestinske myndigheter sier at deres gransking viser at Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh ble drept med overlegg av israelske styrker.

BLE DREPT: Et udatert bilde som Al Jazeera har frigitt, viser journalist Shireen Abu Akleh, som ble drept mens hun dekket et israelsk raid på Vestbredden 11. mai. Foto: Al Jazeera / NTB
BLE DREPT: Et udatert bilde som Al Jazeera har frigitt, viser journalist Shireen Abu Akleh, som ble drept mens hun dekket et israelsk raid på Vestbredden 11. mai. Foto: Al Jazeera / NTB

Den palestinske riksadvokaten Akram Al-Khateeb kunngjorde resultatet av granskingen på en pressekonferanse i Ramallah torsdag. Israel vil trolig avvise påstanden som grunnløs.

– Den eneste skytingen som fant sted, var det okkupasjonsstyrkene som sto for, og hensikten var å drepe, sa Khateeb.

Den palestinsk-amerikanske veteranreporteren ble skutt i hodet 11. mai i forbindelse med et israelsk raid ved Jenin på den okkuperte Vestbredden.

Vitner og palestinske tjenestemenn sier hun ble truffet av israelske skudd, mens Israel sier hun ble truffet under en ildveksling mellom deres soldater og militante palestinere.

Ifølge Israel kan bare en analyse av kulen og soldatenes geværer avdekke hvem som skjøt. Palestinerne har kulen, men vil ikke gi den til Israel.

Khateeb sier at granskingen viser at det ikke var noen militante i området, og at de israelske soldatene så Abu Akleh og andre journalister, og visste at de var journalister. Alle hadde på seg hjelmer og skuddsikre vester.

Han sier at Abu Akleh ble skutt «direkte og med overlegg» mens hun prøvde å komme seg unna.

Han gjentok at de ikke vil gi kulen til Israel, og heller ikke engang vise dem et bilde av kulen «og slik hindre dem i å komme med enda en løgn». De har tidligere sagt at kulen vil bli overlatt til Den internasjonale straffedomstolen.

En rekonstruksjon gjort av nyhetsbyrået Associated Press viser at beretningene til vitnene om at hun ble skutt av israelske soldater, er troverdige. Men AP understreker at det trengs mer gransking.