Pakistan stenger grensen mot Afghanistan

Pakistan stenger en viktig grenseovergang for å bremse tilstrømmingen av flyktninger. Flere land sier det er begrenset hvor mange de kan ta imot.

Afghanske familier sitter utenfor teltene sine på pakistansk side av grensen ved Chaman. Nå stenges grenseovergangen inntil videre, mens Pakistan sier landet ikke kan takle en ny flyktningstrøm fra nabolandet. Foto: Jafar Khan / AP / NTB
Afghanske familier sitter utenfor teltene sine på pakistansk side av grensen ved Chaman. Nå stenges grenseovergangen inntil videre, mens Pakistan sier landet ikke kan takle en ny flyktningstrøm fra nabolandet. Foto: Jafar Khan / AP / NTB

– Vi stenger grenseovergangen Chaman i en periode, sier Pakistans innenriksminister Sheikh Rashid Ahmed, men spesifiserer ikke hvor lenge det er snakk om.

Grenseovergangen forbinder provinsen Balutsjistan sørvest i Pakistan med Spin Boldak i den afghanske provinsen Kandahar, Talibans arnested. Flere tusen flyktninger har krysset grensen ved Chaman hver dag siden Taliban tok makten i Afghanistan.

2,7 millioner flyktninger

Mange tusen venter desperat på afghansk side i håp om å komme seg over til Pakistan, ifølge tjenestemenn og rettighetsaktivister.

Pakistan huser allerede 2,7 millioner afghanske flyktninger, som har kommet til landet siden 1970-tallet. Landet sier det ikke kan takle en ny flyktningstrøm og viser til økonomiske og sosiale bekymringer. En tjenestemann sa i forrige uke at det er ventet at det vil komme opptil 800.000 nye flyktninger til Pakistan fra det krigsherjede nabolandet.

De to landene deler en 2.500 kilometer lang grense med et titall offisielle grenseoverganger.

– Har ikke mulighet

Sør-Afrika har sagt nei til en forespørsel om å ta imot afghanere som har flyktet til Pakistan. Landet sier de allerede tar hånd om «et betydelig antall» flyktninger fra andre land.

– Vi har fått en forespørsel om hvorvidt vi kan ta vare på dem mens de er på vei til sitt endelige mål. Den sørafrikanske regjeringen er dessverre ikke i stand til å si ja til en sånn forespørsel, heter det i en uttalelse fra Sør-Afrikas utenriksdepartement.

Heller ikke Tadsjikistan, Afghanistans nabo i nord, har mulighet til å ta imot mange flyktninger. De sier de mangler infrastruktur til å skaffe dem tak over hodet. Tadsjikerne anklager internasjonale organisasjoner for ikke å tilby praktisk hjelp.

– Derfor har ikke Tadsjikistan mulighet til å ta imot mange flyktninger og asylsøkere, sier innenriksminister Hamro Rahimzoda til et statlig nyhetsbyrå. Rahimzoda har møtt FNs høykommissærs stedlige representant for å diskutere den voksende humanitære krisen og flyktningkrisen i Afghanistan.