Over 30.000 syriske flyktninger til Tyrkia

Antall syrere som har flyktet til Tyrkia, har passert 30.000, opplyser det tyrkiske utenriksdepartementet. Samtidig kommer det nye meldinger om overgrep mot sivile i Syria.

I den syriske hovedstaden Damaskus øker frykten for en langvarig borgerkrig preget av terror og ødeleggelse. Norske Mona Reigstad Rønning har det siste året fulgt konflikten i Syria på nært hold.

– Damaskus er en nydelig by, og dette er veldig trist, sier Rønning, som har bodd i Syrias hovedstad de to siste årene. Hun tilhører beredskapsstyrken til Flyktninghjelpen og har i Syria jobbet med irakiske flyktninger i regi av FNs høykommissær for flyktninger.

Utsatt for vold

Barn, kvinner og menn er blitt utsatt for seksualisert vold begått av medlemmer av sikkerhetsstyrkene i Syria og deres allierte. De yngste ofrene var bare tolv år gamle, melder Human Rights Watch (HRW).

Mange av dem som ble utsatt for overgrepene, var fanger som forteller at de ble fengslet på grunn av politisk virksomhet, opplyste menneskerettsorganisasjonen fredag. Enkelte hadde ikke gjort annet enn å delta i demonstrasjoner.

– Seksualisert vold mot mennesker i fangenskap er ett av mange grusomme våpen i det syriske regimets arsenal av torturmetoder. Syriske sikkerhetsstyrker bruker regelmessig dette våpenet for å fornedre sine fanger, sier HRWs direktør for Midtøsten Sarah Leah Whitson.

Vil styrke opprøret

Frankrike vurderer å sende kommunikasjonsutstyr til opprørere i Syria for å tilskynde et sterkere opprør mot regimet, opplyser Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius. Han sier at Frankrike fullt ut støtter spesialutsending Kofi Annans fredsplan.

Men franskmennene undersøker også andre muligheter for å få en slutt på konflikten, sa Fabius fredag. Han understreket at det ikke er aktuelt å gi opprørerne våpen, men at utstyr til kommunikasjon kan styrke motstanden mot regimet i det syriske folket.

Samtaler

Ifølge Fabius vil det bli holdt samtaler med Russland om hvordan Syria vil kunne bli uten president Bashar al-Assad. Ifølge den franske utenriksministeren kan det bli holdt en Syria-konferanse i Genève 30. juni, der flere av vetomaktene i FNs sikkerhetsråd vil kunne delta.

Men Russland avviser de franske påstandene om at det er samtaler på gang der russerne er villige til å diskutere Syrias framtid etter at eventuelt president Bashar al-Assad har gått av.

– Det er ingen slike diskusjoner, og det kan ikke ha foregått noen slike diskusjoner. Dette er fullstendig i strid med vårt standpunkt, sier utenriksminister Sergej Lavrov og avviser at Russland er «innblandet i regimeendringer».

Hindres

Generalmajor Robert Mood sier at FN-observatørene i Syria hindres i å utføre oppdraget sitt på grunn av all volden.

Han fastslår også at partene i stadig større grad tyr til våpen, og at de ser ut til å mangle vilje til å finne en fredelig løsning.

– Den økende volden hindrer vår mulighet til å observere, sjekke opplysninger og å hjelpe til med dialoger på lokalt plan og med å skape stabilitet, sier Mood, som er sjef for de 300 ubevæpnede observatørene i Syria. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2