En norsk soldat med et afghansk spedbarn i armene, på vei til Norge. Foto: Twitter/@EenaRuffini/CBSNews
En norsk soldat med et afghansk spedbarn i armene, på vei til Norge. Foto: Twitter/@EenaRuffini/CBSNews

Over 20 afghanske barn evakuert til Norge

Det ble gjort forsøk på å finne foreldre, men det lyktes ikke, sier Monica Mæland (H).

I overkant 20 afghanske barn er evakuert til Norge, og mange av dem er under fem år, opplyser justisministeren.

– Utgangspunktet for denne situasjonen var en henvendelse til Justisdepartementet fra Kabul om barn som var alene på feltsykehuset. Det ble gjort forsøk på å finne foreldre, men det lyktes ikke, sier Monica Mæland (H).

Situasjonen i Kabul er fortsatt bekymringsfull, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide, som sier det er usikkert hvor lenge flyplassen i Kabul vil være åpen.

– Vi vet ikke hvor lenge det vil være mulighet for evakuering, sier Søreide på regjeringens pressekonferanse omkring situasjonen i Afghanistan tirsdag kveld.

Hun opplyser at tidsvinduet for evakuering kan være svært kort.

– Når flyplassen stenger vil vi være uten evakueringsmuligheter fordi flyplassen er den eneste trygge veien ut av Afghanistan, sier Søreide.

Situasjonen rundt flyplassen er fortsatt bekymringsfull, den er kaotisk og tidvis farlig. Noen flere klarer nå å ta seg inn på flyplassen enn tidligere, opplyser Søreide.

– Vi kan ikke garantere for sikkerheten i Kabul eller og rundt flyplassen. Hver og en må gjøre sine egne sikkerhetsvurdering ved reise til flyplassen, sier utenriksministeren, og legger til:

– Noe av bekymring ved stengning av flyplassen er at den kaotiske situasjonen blir enda mer kaotisk på bakgrunn av at flere vil ta seg til flyplassen, sier Søreide.

(©NTB)