Elektrogiganten Electrolux etterlyser eierne av 5000 oppvaskmaskiner som kan være brannfarlige (illustrasjonsbilde).  (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Elektrogiganten Electrolux etterlyser eierne av 5000 oppvaskmaskiner som kan være brannfarlige (illustrasjonsbilde). (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

Oppvaskmaskinen er en soppbombe

Ekle fakta om oppvaskmaskinen avslørt.

Ny forskning viser at over halvparten av alle oppvaskmaskiner er invadert av gjærsopp. Enkelte av disse kan være helseskadelige for mennesker med svekket immunforsvar.

Kan være helsefarlig

En ny studie utført av forskere fra Slovenia, Nederland og Kina, som har undersøkt 189 oppvaskmaskiner fra 101 forskjellige steder i alle fem verdensdeler, viser at 62 prosent av alle oppvaskmaskiner fungerer som permanent bosted for flere typer gjærsopp.

Ifølge Forskning.no, som har omtalt en rapport i tidsskriftet Fungal Biology, så kan noen av soppartene være helseskadelige for mennesker med svekket immunforsvar. Noen av soppartene som er funnet, er blant annet kjent for å invadere lungene til mennesker med cystisk fibrose.

Tåler varme

– Selv om det så langt ikke finnes rapporter om infeksjon hos friske mennesker i husstander som bruker oppvaskmaskin, bør man ikke overse den potensielle risikoen de representerer, skriver forskerne.

Soppen tåler ekstrem tørke, varme og andre ulevelige forhold, og trives på steder der de slipper å krangle om plassen med andre arter. Tidligere studier har blant annet vist at de kan florere også i dampbad. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2