Opptøyer i København – Tre personer pågrepet

Voldsom uro brøt ut på Nørrebro i København etter islamfiendtlig protest søndag.

URO: Det oppsto uro på Nørrebro etter at islamkritikeren Rasmus Paludan hadde en demonstrasjon. Foto: Mathias Øgendal/Ritzau Scanpix
URO: Det oppsto uro på Nørrebro etter at islamkritikeren Rasmus Paludan hadde en demonstrasjon. Foto: Mathias Øgendal/Ritzau Scanpix

Det brøt ut store uroligheter på Nørrebro da den islamfiendtlige høyrenasjonalisten Rasmus Paludan stilte seg opp for å holde en protest i bydelen.

Politiet har blitt angrepet med brostein, sykler og andre gjenstander, opplyser visepolitiinspektør Jesper Bangsgaard fra København-politiet til dansk TV 2.

Politiet har svart med tåregass og ber folk holde seg unna området.

Pågrepet

Politiet har pågrepet tre personer etter bråket.

En av de tre ble pågrepet etter at han gikk til angrep på Paludan, en annen er pågrepet for angrep mot politiet, mens den tredje ikke ville rette seg etter politiets anvisninger, opplyste sjefsinspektør Jørgen Skov fra København-politiet på en pressekonferanse søndag, der også Paludan var til stede.

Kastet en koran opp i luften

Paludan retter på sin side sterk kritikk mot politiet. Til Danmarks Radio sier han at politiet ikke gjorde nok for å sikre hans ytringsfrihet da han søndag innledet demonstrasjonen på Blågårds Plads på Nørrebro. Derimot hevder høyrenasjonalisten at han selv ble beordret til å forlate området etter at hans islamprotest hadde resultert i store uroligheter.

Han skulle ha holdt en demonstrasjon i Mjølnerparken, men fikk nei av politiet. Demonstrasjonen ble dermed flyttet til Blågårds Plads.

Ifølge EkstraBladet hadde demonstrasjonen pågått i 15–20 minutter da en person stormet fram mot Paludan. Personen ble pågrepet. Spenningen økte ytterligere da Paludan begynte å kaste en koran opp i luften. Paludan ble deretter selv geleidet vekk av politiet, opplyser Bangsgaard.

– Det er selvfølgelig svært problematisk at politiet overhodet ikke har kontroll over situasjonen, sier han.

I mars brant Paludan og medlemmer av hans lille parti en utgave Koranen utenfor Christansborg slott. Hendelsen fant sted samtidig som islamister arrangerte fredagsbønn utenfor Folketinget til minne om ofrene for moskeangrepet i New Zealand, der 50 mennesker ble drept av en australsk høyreekstremist.

Mikroparti

Paludan stiftet mikropartiet Stram Kurs i 2017. Partiet tar blant annet til orde for å forby islam i Danmark, utvise flyktninger og annullere dansk statsborgerskap for ikke-vestlige innvandrere.

Selv ble Paludan nylig dømt til 14 dager betinget fengsel for overtredelse av rasismeparagrafen.

I mars brant Paludan og medlemmer av hans lille parti en utgave av Koranen utenfor Christansborg slott. Hendelsen fant sted samtidig som det ble arrangert en fredagsbønn utenfor Folketinget til minne om ofrene for moskeangrepet på New Zealand, der 50 mennesker ble drept av en australsk høyreekstremist.

Paludan har så langt holdt 17 demonstrasjoner i år og 53 i fjor. Ifølge Danmarks Radio har beskyttelsen av islamkritikeren hittil kostet den danske staten 24 millioner kroner.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2