Oljeselskapene holder stand i Libya

Det britiske oljeselskapet BP vil evakuere deler av staben og deres familier fra Libya. Men oljeproduksjonen er så langt lite rammet av protestene.

Av BPs 140 ansatte i Libya er om lag 40 britiske statsborgere. En talsmann for selskapet beskriver evakueringen av folk som ikke er direkte involvert i oljeproduksjonen, som «føre var».

Arbeidet med å forberede prøveboring i ørkenen vest i landet er også blitt utsatt.

– Vi er i starten av et langvarig prosjekt som vil vare i flere tiår. Så langt har vi ikke opplevd noe trøbbel, sier talsmannen.

Det italienske oljeselskapet ENI, som er den største utenlandske produsenten av olje og gass i Libya, har ikke merket noe til protestene de siste dagene.

– Vi har ikke hatt noen endringer i produksjonen, sier en talsmann. Selskapet har foreløpig heller ikke planer om å evakuere utenlandsk personell.

Statoil besluttet mandag å stenge hovedkontoret i Tripoli, men selve oljeproduksjonen vil ikke bli rammet av at Statoil trekker en håndfull av sine ansatte ut.

Prisen på både nordsjøolje og amerikansk lettolje steg mandag som følge av uroen i Libya. Ifølge AFP klatret prisen på nordsjøolje til over 105 dollar fatet på formiddagen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2