Obama vil stanse Guantanamo-rettssaker

USAs president Barack Obama skal ha bedt om at rettssakene ved Guantanamo-basen blir stanset i 120 dager.

Guantanamo skifter president (Foto: AP)
Guantanamo skifter president (Foto: AP)

Det skal være en sentralt plassert kilde i rettssakene som hevder dette.

Aktorene har etter ordre fra Obama bedt de militære dommerne i det såkalte tribunalet på Guantanamo om at sakene blir stanset.

Dommerne kommer trolig til å fatte en avgjørelse i løpet av onsdag.

Obama lovet i valgkampen å stenge det omstridte fengselet. Han tok også til orde for at fangene der skal stilles for sivile domstoler i USA.

Det pågår for tiden 21 rettssaker ved Guantanamo-basen.

Blant de tiltalte er Sheikh Mohammed, mannen som er anklaget for å ha planlagt terrorangrepene 11. september og som ofte omtales som den 20. flykapreren.

Fem av de tiltalte risikerer dødsstraff. (©NTB)

Guantanamo-basen (Foto: AP/SCANPIX)
Guantanamo-basen (Foto: AP/SCANPIX)

Marinebase i over 100 år

Guantanamo Bay detention camp er en fangeleir på Guantanamo Bay Naval Station på Cuba, ledet av Joint Task Force.

Marinebasen har vært i drift siden 1902, men fangeleiren ble ikke opprettet før i 2002.

Fangeleiren består av tre leire på basen: Camp Delta (som innbefatter Camp Echo), Camp Iguana og den nå stengte Camp X-Ray.

Fangeleiren holder mennesker tatt til fange under krigen mot terror, hvorav et mindretall mistenkes for å stå i ledetog med al Quaida.

Resten av fangene holdes på grunnlag av en rekke årsaker relatert til krigen, og endel holdes holdes i påvente av flytting til et annet sted.

Fangene som har blitt bragt til Guantanamo har alle i utgangspunktet vært klassifisert som ulovlig fiendtlige kjempende (illegal enemy combattants.)

Dette er en status som ikke gir dem status som krigsfanger, (prisoners of war - POW).

Guantanamo rettssak (Foto: AP)
Guantanamo rettssak (Foto: AP)

Omstridt om Genèvekonvensjonene følges

På grunn av at de ikke holdes fanget på amerikansk territorium har fangene heller ikke blitt tilkjennegitt andre rettigheter etter Genèvekonvensjonene.

Fra 2004 har dommer i amerikansk høyesterett tilkjennegitt fangene på Guantanamo rettigheter etter Genèvekonvensjonene og Bush-administrasjonen opprettet derfor militære Combatant Status Review Tribunals som har gjennomgått fangenes status.

Disse tribunalene har imidlertid blitt kraftig kritisert, og det har også fremkommet beskyldninger fra juridiske eksperter om at tribunalene kun er dannet for å omgå loven.

Fra 2004 har fangetallet på Guantánamo vært nedadgående mens antallet fanger i andre fangeleirer, som Bagram i Afghanistan, har gått tilsvarende mye opp.

Blant USAs mange fangeleirer er Guantanamobukten fangeleir og Abu Ghraib (fengsel/fangeleir) de mest kjente, med Bagram på en svak tredjeplass.

I følge en rapport fra Amnesty International representerer disse likevel bare en liten del av USAs minst 70 000 fanger tatt under krigen mot terror.

Mer innhold fra TV 2