HADDE MULIGHETEN:   Dette er en person som i 40 år terroriserte sitt land og støttet terror, sa Barack Obama tirsdag da han gjestet NBCs «Tonight Show» med Jay Leno. (Foto: JASON REED/Reuters)
HADDE MULIGHETEN: Dette er en person som i 40 år terroriserte sitt land og støttet terror, sa Barack Obama tirsdag da han gjestet NBCs «Tonight Show» med Jay Leno. (Foto: JASON REED/Reuters)

Obama mener Gaddafi forspilte sin sjanse

Muammar Gaddafi forspilte sin sjanse til å innføre demokrati i Libya, fastslår USAs president Barack Obama.

– Dette er en person som i 40 år terroriserte sitt land og støttet terror, sa Barack Obama tirsdag da han gjestet NBCs «Tonight Show» med Jay Leno.

– Brukte ikke spillerommet

– Han hadde muligheten under den arabiske vår til endelig å løsne sitt grep om makten og starte en fredelig overgang til demokrati. Vi ga ham spillerom til å gjøre dette, men han ville ikke, fortsatte den amerikanske presidenten.

Gaddafi ble drept etter at han ble tatt til fange i forbindelse med et forsøk på å flykte fra sin fødeby Sirte torsdag.

Les også: Gaddafi gravlagt på ukjent sted

– Viktig budskap til andre diktatorer

Videoopptak viser at den tidligere diktatoren ble hetset og slått før han døde, og etter drapet ble liket hans lagt på utstilling før det til slutt ble gravlagt tirsdag.

Les også: – Det var jeg som drepte Gaddafi

Omstendighetene rundt drapet på Gaddafi er uheldige, mener Obama.

– Men jeg mener også det sender et viktig budskap til diktatorer i resten av verden om at folk lengter etter frihet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2