Paramilitært politi står klar for nye demonstrasjoner i Urumqi i Xinjiang provinsen.  (Foto: CHINA DAILY/REUTERS)
Paramilitært politi står klar for nye demonstrasjoner i Urumqi i Xinjiang provinsen. (Foto: CHINA DAILY/REUTERS)
uigur (Foto: PETER PARKS, © pp/FL)
uigur (Foto: PETER PARKS, © pp/FL)

Nye demonstrasjoner i Xinjiang

Frykter nye opptøyer når tusenvis entrer gatene.

Et stort antall han-kinesere har samlet seg i regionshovedstaden Urumqi i Xinjiang i Kina for å demonstrere mot de lokale myndighetene, ifølge øyenvitner.

Frykter mye vold

Flere hundre, muligens flere tusen han-kinesere har tatt til gatene torsdag for å fordømme de lokale myndighetene, sier øyenvitnene. Han-kineserne demonstrerer mot mangelen på lov og orden i byen.

5. juli ble nesten 200 drept og 1.700 såret i opptøyer i Urumqi. Tallene kommer fra kinesiske myndigheter, men uigurene mener dødstallene er langt høyere.

Uro siden juli

Uroen i juli startet med at uigurer protesterte mot at to uigurer hadde mistet livet i opptøyer sør i Kina i juni. Han-kinesere væpnet seg noen dager etter med redskaper og kjepper for å hevne angrep under opptøyene. Sikkerhetsstyrker grep inn for å stanse både uigurer og han-kinesere.

Rundt halvparten av de 20 millionene som bor i Xinjiang er muslimske uigurer. Mange han-kinesere har flyttet til regionen på oppfordring fra sentralmyndighetene, og uigurene føler at deres kultur og levesett er truet.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2